Fortfarande luckor i svenska försvaret

BEMANNING. Det saknas fortfarande personal i försvaret. Var femte befattning i försvarets insatsorganisation är ännu obemannad, enligt en uppföljning som försvarsutskottet har gjort.

2009 års beslut innebar en ny insatsorganisation som ska bemannas av hemvärn, samt hel- och deltidsanställd personal. Hela organisationen ska bestå av 50 000 personer.  

Av dessa ska 22 000 hämtas hur hemvärnet och den delen är i stort sett fullt bemannad i dag.  Men bland resterande 28 000 i insatsorganisationen är bemanningsläget sämre. Enligt den utvärdering som förre kanslichefen i utskottet, Ingemar Wahlberg, har gjort återstår runt 6 000 befattningar att bemanna, enligt rapporten. Dessutom finns 7 000 krigsplacerade med värnplikt i avvaktan på att hel- och deltids tjänstgörande soldater anställs så som planerat.

Forrige artikel Ingen soldat ska straffas med tvångsarbete Næste artikel Fler förföljare ska bära fotboja
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.