Hallå där utredare Ulrika Sandén – ”Snårigt regelverk” kring sekretess och läkemedelsstatistik

Efter att Socialstyrelsen och E-hälsomyndigheten ändrat sin tolkning av hur läkemedelsstatistik får lämnas ut går marknadsaktörernas och myndigheternas intressen isär. Ulrika Sandén är utredaren som ska bena ut hur hanteringen kan förenklas.

Regeringen har tillsatt en ny utredning om läkemedelsstatistik med särskilda utredaren Ulrika Sandén i spetsen. Hon är jurist och lektor vid Umeå universitet där hon undervisar och forskar i medicinsk rätt. När Altinget får tag på henne sitter hon som bäst och läser in sig på det nya uppdraget som hon kommer att arbeta med på deltid.

Varför behövs den här utredningen?

– Därför att E-hälsomyndigheten och Socialstyrelsen för några år sedan ändrade sin rättsliga tolkning av de sekretessregler som styr utlämnanden av uppgifter om försäljningsstatistik för läkemedel.

– Det, tillsammans med en dom från Kammarrätten i Stockholm från 2018, ledde till att aktörer som tidigare haft tillgång till läkemedelsstatistik inte längre får det.

Vad föranledde domen från Kammarrätten 2018?

– Apotekstjänst AB begärde att få ta del av en statistikrapport från E-hälsomyndigheten, som avslog ansökan. Då tog Apotekstjänst AB saken till domstol, men kammarrätten gav E-hälsomyndigheten rätt i att den så kallade statistiksekretessen gäller.

Varför är utredningen viktig för aktörer på läkemedelsmarknaden?

– Nuvarande begränsningar i utlämnandet av försäljningsstatistik för läkemedel påverkar olika aktörer som till exempel myndigheter, vårdgivare, företag och organisationer. Även patienten berörs.

– Transparens i läkemedelsstatistik och säker åtkomst till försäljningsuppgifter anses vara av stor betydelse för många processer inom läkemedelsområdet som är viktiga både för samhället och för patienter.

Vad är utredningens uppdrag?

– Utredningen ska bena upp vad som är vad, och lämna förslag på ändringar i offentlighet- och sekretesslagen, som innebär att uppgifter om försäljningsstatistik kan lämnas ut på samma sätt som tidigare.

– Även förslag på ändringar i andra lagar kan bli aktuella. Förslagen kommer att föregås av avvägningar mellan de olika intressen som berörs, till exempel myndigheter, marknadsaktörer och patienter.

Vilka utmaningar ser du i denna utredning?

– Det är en tekniskt svår fråga och ett snårigt regelverk och många bitar att förhålla sig till, både grundlagen men också regler på EU-nivå och olika registerlagar samt GDPR.

Beslutskedja: Ändamålsenligt utlämnande av läkemedelsstatistik

22/2
2021
30/3
2021
30/12
2022

Forrige artikel Skogsstyrelsens nya bedömning: Negativ utveckling för skogen Skogsstyrelsens nya bedömning: Negativ utveckling för skogen Næste artikel Ny bok om hemmasittare – ”Måste bildas ett team runt eleven” Ny bok om hemmasittare – ”Måste bildas ett team runt eleven”
Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Inte bara Försvarsmakten ska växa, utan också de övriga myndigheterna på försvarsområdet. Att hinna rekrytera är en utmaning, även om både FOI och Plikt- och prövningsverket säger sig vara populära arbetsgivare. ”Vi lyckas ganska bra”, säger FOI:s Jens Mattsson.