Klimatutsläpp från förlossningar på väg ned

KLIMAT. Klimatpåverkan per invånare från lustgas och andra medicinska gaser är på väg ned i majoriteten av landets landsting.

Det visar en jämförelse från Sveriges kommuner och landsting. Minst klimatpåverkan per landstingsinvånare år 2013 hade Södermanland, cirka 2 kilo koldioxidekvivalenter per invånare, och högst hade Västra Götalandsregionen med drygt 5,5 kilo koldioxidekvivalenter.

Södermanland står samtidigt för den kraftigaste minskningen jämfört med år 2009, då landstinget låg över 8 kilo koldioxidekvivalenter.

Lustgasen står för 80 procent av klimatpåverkan från medicinska gaser, utsläpp av ett kilo lustgas påverkar klimatet 310 gånger mer än utsläppen av ett kilo koldioxid. Lustgas används framför allt vid förlossningar.

Åtgärder för att minska utsläppen är att installera exempelvis destruktionsanläggningar och att täta läckage i rörledningar.

Forrige artikel Lönebidrag fälla för funktionshindrade Næste artikel Varannan ung i arbete har tidsbegränsat jobb
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.