Naturvårdsverket tvekar inför Skogsstyrelsens tolkning av EU-dom

Enligt Skogsstyrelsens tolkning av en vägledande EU-dom måste landets skogsägare nu ta hänsyn till varje enskild fågel – vilket väckt krav på snabba politiska beslut. Men Naturvårdsverket har ännu inte sagt sitt. ”Vi har inte omedelbart tolkat det på det sättet som Skogsstyrelsen” säger generaldirektör Björn Risinger.

Skogsstyrelsens besked i början av februari startade en regelrätt debattstorm och högljudda krav på politiska åtgärder. Hädanefter ska skogsägare ta betydligt större hänsyn till fridlysta arter vid avverkningar och andra åtgärder i skogen – till exempel till samtliga fågelarter på individnivå – enligt myndigheten. En följd av vägledande domar, i EU och nationellt.

Men domen från EU om Sveriges tillämpning av artskyddsförordningen berör inte bara skogsavverkningar, utan även alla andra verksamheter som lyder under miljöbalken. Här är det Naturvårdsverket som vägleder andra myndigheter i tillämpningen och än så länge har myndigheten inte sagt sitt. Arbetet med att analysera domen och ta fram vägledning pågår, enligt generaldirektör Björn Risinger.

– Vi har inte omedelbart tolkat det på det sättet som Skogsstyrelsen, säger generaldirektör Björn Risinger till Altinget.

Han vill inte närmare kommentera om myndighetens kommer att ansluta sig till Skogsstyrelsens mycket strikta tolkning av individskyddet – med påföljande stora konsekvenser – eller lägga sig närmare kritikerna som anser att Skogsstyrelsen är alarmistisk. Men Risinger hänvisar till Naturvårdsverkets remissvar på utredarens Lars Tysklinds artskyddsutredning, i vilket myndigheten ifrågasätter att EU-domen verkligen kräver skydd av enskilda individer när det gäller fåglar.

Osynkade myndigheter

När Naturvårdsverket översyn av vägledningen av artskyddsärenden, utifrån EU-domstolens dom, kommer att vara klar finns det inget datum för.

– Det är en komplikation att vi inte har gått ut med vägledning samtidigt, säger Björn Risinger angående att myndigheterna inte går i samma takt.

Vad gäller artskyddsärendena i skogsbruket har de två myndigheterna frångått vanan att ta fram en vägledning tillsammans.

– Tidigare har vi gjort gemensam vägledning för de här ärendena, men Skogsstyrelsen har valt att självständigt göra de här avvägningarna, säger Björn Risinger.

Ett sätt att pressa regeringen?

Herman Sundqvist säger till Altinget att det inte var läge att vänta med beslutet att följa domarna.

– Det var nödvändigt att klargöra internt för alla som handlägger tillsynsärenden att så här ska vi göra. Att vi ska följa lagen är egentligen inte så kontroversiellt, säger han.

Beskedet från Skogsstyrelsen om ”en ny ordning i skogen” i början av februari – gav förhållandevis få svar, skapade mycket oro och startade en stormig debatt. På frågan om upplägget syftar till att pressa regeringen att gå vidare med artskyddsutredningens förslag svarar Herman Sundqvist:

– Det kan uppfattas på alla möjliga sätt så klart. Samtidigt måste Skogsstyrelsen kalla en spade för en spade, när domarna pekar i samma riktning. Vi svarade i remissen att vi tillstyrker artskyddsutredningens förslag. Myndighetens uppfattning i frågan är ingen hemlighet.

{{toplink}}

Forrige artikel Allmänna pensionsfonderna gör sig av med investeringar i Ryssland Allmänna pensionsfonderna gör sig av med investeringar i Ryssland Næste artikel Regeringen stoppar forskningssamarbete med Ryssland och Belarus Regeringen stoppar forskningssamarbete med Ryssland och Belarus
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.