Sveaskog lämnar skogsnäringens PR-kampanj

SKOG. Sveaskogs styrelse har beslutat att bolaget inte längre ska vara en del av skogsnäringens PR-kampanj Svenska skogen. Det innebär även att Sveaskog lämnar ett bolagssamarbete med LRF och Skogsindustrierna.

Statligt ägda Sveaskog ska gå ur initiativet Svenska skogen när nuvarande avtal löper ut nästa sommar, meddelar bolaget. Svenska skogen är en flerårig omfattande PR-kampanj om skogens klimatnytta som drivs genom bolaget Svensk skogskommunikation AB.

– Beslutet grundar sig i bolagets nya inriktning som har ett större fokus på biologisk mångfald och klimatanpassning tillsammans med ett fortsatt starkt fokus på leveransförmåga och ökad tillväxt i skogen, säger Sveaskogs vd Per Matses i en skriftlig kommentar till Altinget.

Går ur bolaget

Svensk skogskommunikation ägs till lika delar av Sveaskog, branschorganisationen Skogsindustrierna och Skogsägarnas virkes AB, ett LRF-ägt bolag. Beslutet om att inte längre stå bakom kampanjen Svenska skogen kommer att få konsekvenser för delägarskapet.

– Det innebär att vårt ägande avslutas när nuvarande avtal upphör, säger Per Matses.

Svenska skogen har mötts av motkampanjer och kritik, bland annat för att framställa skogen som en oändlig resurs, från miljöorganisationerna.

135 miljoner på fyra år

Svensk skogskommunikation startades år 2016. Verksamheten finansieras av skogsägarna, genom ett avdrag på 40 öre per kubikmeter vid virkesförsäljning. Skogforsk och Svenskt trä finansieras på motsvarande sätt. År 2016-2019 har Svensk skogskommunikations kampanjer omfattat 135 miljoner kronor, enligt en sammanställning i DN.

Enligt Per Matses har det förts en diskussion i styrelsen under hösten, i samband med att bolaget tagit fram sin nya långsiktiga inriktning. Matses meddelade Svensk skogskommunikation i början av mars att Sveaskog avser att avsluta samarbetet när gällande avtal upphör i juni år 2022.

Tyst från kommunikationsbolaget

Altinget har sökt Lotta Lyrå, Svensk skogskommunikations styrelseordförande och vd för Södra. Men Lyrå vill inte lämna några kommentarer om Sveaskogs beslut att lämna Svenska skogar och Svensk skogskommunikation, utan hänvisar alla frågor till Per Matses.

Forrige artikel Överblick: Federley gör politisk comeback och SD vill slopa flerbarnstillägget Överblick: Federley gör politisk comeback och SD vill slopa flerbarnstillägget Næste artikel Överblick: Nyförvärv på Bulletin och 100 reformförslag från M  Överblick: Nyförvärv på Bulletin och 100 reformförslag från M
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.