Allmänna pensionsfonderna gör sig av med investeringar i Ryssland

Flera av AP-fonderna har miljoninvesteringar i Ryssland. ”Vi har fattat beslut om att vi ska sälja alla dessa aktier så fort det är praktiskt möjligt”, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning för sjunde AP-fonden, till Altinget. 

Pensionsmyndigheten meddelade tidigare i veckan att de stoppar köp av Rysslandsfonder, som omkring 90 000 svenskar pensionssparar i. Detta för att ”utreda fondernas fortsatta lämplighet på fondtorget.” 

– Det här görs för att skydda pensionsspararna, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Fonderna som stoppas är Swedbank Robur Rysslandsfond A, Nordea Rysslandsfond, Carnegie Rysslandsfond A och East capital Ryssland. 

Bankerna stoppar försäljning

Samtidigt stoppar flera av bankerna försäljning av Rysslandsfonderna, vilket innebär att flera svenskar sitter fast med sina investeringar. Swedbank Robur, Sveriges största fondbolag, stängde under måndagen handeln för två av sina fonder: Rysslandsfonden och Östeuropafonden. Tillsammans har dessa två fonder 220 000 sparare.

– I nuläget är det omöjligt att säga när vi kan öppna dem för handel igen. Så länge vi som fondbolag inte har möjlighet att värdera innehaven i fonderna på ett tillförlitligt sätt, måste vi enligt lag hålla fonderna stängda för handel, säger Carina Sesser Nylund, presschef för Swedbank Robur, till Altinget. 

Moskvabörsen stängd

Den nuvarande situationen i Ukraina påverkar alla marknader, och börserna präglas av osäkerhet med stora kursrörelser som följd. Värdeutvecklingen för just Rysslands- och Östeuropafonden har påverkats kraftigt negativt.

– Exakt hur värdeutvecklingen ser ut per dags dato, är dock svårt att spekulera i eftersom Moskvabörsen har varit stängd för handel sedan fredagen den 25 februari. Därtill har ryska myndigheter begränsat möjligheterna för utländska ägare att sälja, säger Carina Sesser Nylund.

Hur påverkar detta sparandet generellt?

– Här och nu är det för tidigt att dra några slutsatser kring om viljan att spara kommer att påverkas framåt. Generellt sett brukar en större osäkerhet på marknaderna och en turbulent börs innebära att sparare vill minska sin risk i aktiefonder och öka till exempel i räntefonder. 

AP7 säljer sina investeringar i Ryssland

Sjunde AP-fonden, som förvaltar premiepensioner, har drygt en miljard kronor i exponering mot Ryssland. 

– Vi har drygt 0,1 procent av portföljen i Ryssland. Det är en begränsad del. Vi har fattat beslut om att vi ska sälja alla dessa aktier så fort det är praktiskt möjligt, säger Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning för sjunde AP-fonden, till Altinget. 

Har ni fått någon indikation på när det går att sälja dem?

– Det är en väldigt komplex och svår situation. Det var ingen som för en vecka sedan kunde förutspå vad som skulle hända och ingen vet hur läget kommer se ut nästa vecka. Det finns de som spekulerar att Ryssland tänkte göra en kort insats. Nu verkar det snarare se ut som att det är något som vi kommer leva med under en längre tid. 

Finns det anledning för pensionssparare att vara oroliga?

– Om man har placerat hela sin pension i Rysslandsfonder ligger man illa till. De har gått ner kraftigt och nu är det lite sent att göra någonting. Annars är det samma som alltid: riskspridning och långsiktighet. Vi har en spridning i AP7-fonden med bara en liten del som exponeras mot Ryssland. 

”Håller på att avveckla”

Också den tredje AP-fonden, som förvaltar inkomstpensioner, har investeringar i Ryssland. Men dessa har under en längre tid varit under avveckling, enligt kommunikationschef Lil Larås Lindgren. 

”AP3:s exponering mot Ryssland är marginell, den är lägre än 0,2 procent av portföljen”, säger hon i ett skriftligt svar till Altinget. 

Vidare påpekar hon att den tredje AP-fonden inte har några direkta innehav i fonder med huvudsaklig inriktning mot Ryssland, utan enbart indirekta som AP3 inte har något direkt inflytande över. Dessa uppskattas uppgå till ett värde på mellan 800 och 900 miljoner kronor. 

Forrige artikel Coronakommissionen: FHM visste inte hur illa det var i kommunerna Coronakommissionen: FHM visste inte hur illa det var i kommunerna Næste artikel Naturvårdsverket tvekar inför Skogsstyrelsens tolkning av EU-dom Naturvårdsverket tvekar inför Skogsstyrelsens tolkning av EU-dom
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.