Övergångsperiod ska göra det lättare för lärarna när förskoleklass slopas

Förskoleklass ska tas bort och ska ersättas av årskurs 1 i en tioårig grundskola. En övergångsperiod på fem år ska hjälpa förskollärarna att bli behöriga. Men huvudmännen måste också avsätta tid för lärarnas fortbildning.

I enlighet med januariavtalet har tioårig grundskola utretts. Nu presenterar utredare Eva Durhan hur det ska gå till när förskoleklass tas bort och årskurs 1 införs i stället. Därmed blir grundskolan tioårig, grundsärskolan tioårig, specialskolan elvaårig och sameskolan sjuårig.

Eleverna i den nya årskurs 1 kommer omfattas av samma regler som övriga årskurser i lågstadiet. Därmed kommer de få samma rättigheter gällande exempelvis modersmål. Och ”man får en större kontinuitet” när eleverna slipper byta lärare efter förskoleklassen, förklarar Eva Durhan.

Den garanterade undervisningen i nya årskurs 1 ska vara tre timmar per dag.

– Det handlar om att få mer strukturerad undervisning i matematik och svenska, säger Eva Durhan till Altinget.

Övergång för lärarna

De förskollärare som arbetar i förskoleklassen när reformen genomförs ska vara behöriga att undervisa i en övergångsperiod om fem år. Förskollärarna kan bli behöriga, men då måste de läsa en behörighetsgivande fortbildning. Exakt vilken fortbildning som läraren behöver, avgörs av hur länge hen varit anställd i rollen.

Eva Durhan poängterar också att huvudmännen måste också se till att deras lärare får fortbildning. Och att det finns ett riktat statsbidrag som kan användas till detta.

– Med tanke på att det är ett generöst statsbidrag så ser vi att det är möjligt. Samtidigt har vi en grundutbildning för detta redan så då har vi också ett inflöde av nya lärare, säger hon.

Hon anser att de hittat en bra väg för hur övergången ska gå till som också lärarna kan acceptera.

– De reaktioner vi fått när vi pratat med lärare, är att en övergångsperiod är bättre än att de blir obehöriga direkt när det införs.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 2024 och årskurs 1 ska tillämpas från höstterminen 2026. Det beräknas kosta 231 miljoner kronor mer per år när förskoleklassen slopas och blir en årskurs i stället.

Beslutskedja: En tioårig grundskola

9/3
2020
26/4
2021
10/5
2021
10/5
2021
30/9
2021
7/10
2021
9/11
2021
17/1
2023
12/9
2024
17/9
2024

Forrige artikel Överblick: Resandet ökar i förtid och narkotikan flödar in i Sverige Överblick: Resandet ökar i förtid och narkotikan flödar in i Sverige Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (11 maj) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (11 maj)
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.