Personer med funktionsnedsättning mer utsatta för sexuellt våld

I en ny undersökning bland personer med funktionsnedsättning uppger mer än hälften att de någon gång blivit utsatta för sexuella övergrepp. Funktionsrätt Sverige vill nu se insatser och riktlinjer för assistansbolag och gruppboenden.

Funktionsrätt Sverige och RFSU släpper nu en ny rapport om personer med funktionsnedsättning och kronisk sjukdom. Det är en del av ett treårigt projekt om sexuell hälsa.

Enligt en enkätundersökning med denna grupp människor, uppger mer än hälften att de någon gång blivit utsatta för sexuella övergrepp. Två av fem har upplevt sexuellt övergrepp genom psykisk påtryckning, till exempel att ställa upp på sex för att inte göra någon besviken. En tredjedel har upplevt någon form av sexuell förnedring.

Våld i nära relationer

Hanna Öfors, projektledare vid Funktionsrätt Sverige, förklarar att resultatet från enkätundersökningen inte kom som en överraskning. Tidigare forskning har haft liknande resultat.

– Vår analys är att det har att göra med avsexualisering av personer med funktionsnedsättning och bristande sexualundervisning. Personer med funktionsnedsättningar får sällan kunskap om hur de kan värja sig mot sexuellt våld, säger hon till Altinget.

Utsattheten hör tätt samman med vilken tillgång som personerna har till sina sexuella och reproduktiva rättigheter i praktiken. Hanna Öfors vill därför att funktionsrättsperspektivet lyfts i arbetet med att förebygga och bekämpa våld i nära relationer. 

En del av privatlivet

Förbundet vill också se insatser och tydligare riktlinjer för gruppboenden, daglig verksamhet och assistansbolag. De ska kunna stärka tillgången till sexuella och reproduktiva rättigheter för de personer som är i behov av dessa stödformer.

– Gruppboenden och assistenter är en del av individens privatliv och sexualiteten är en viktig del av ens privatliv, säger Hanna Öfors.

– Det kan handla om möjligheten att bjuda in personer till sitt hem eller att dejta och ha sex samtidigt som personen ska kunna behålla sin integritet. Många vittnar att det är svårt att hitta former för att få det att fungera.

Inget lagstöd

Många personer med funktionsnedsättningar omfattas av LSS och Socialtjänstlagen, som ska vara en garant för individens rättigheter. Men i dagsläget finns inga skrivningar kring sexuella och reproduktiva rättigheter i dessa lagstiftningar.

– Vi skulle vilja hitta sätt att sexuella och reproduktiva rättigheter ska få stöd i lagen. Hur det ska ske är för tidigt att svara på, säger Hanna Öfors.

Forrige artikel Nationella riktlinjer ska förbättra tillgången till förlossningsvård Nationella riktlinjer ska förbättra tillgången till förlossningsvård Næste artikel Nu kan äldreprojekt få Arvsfondspengar Nu kan äldreprojekt få Arvsfondspengar
Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Inte bara Försvarsmakten ska växa, utan också de övriga myndigheterna på försvarsområdet. Att hinna rekrytera är en utmaning, även om både FOI och Plikt- och prövningsverket säger sig vara populära arbetsgivare. ”Vi lyckas ganska bra”, säger FOI:s Jens Mattsson.