Regeringen utser sju nya ambassadörer

Nya ambassadörer till Mexiko, Demokratiska republiken Kongo, Sudan, Tjeckien, Kuba samt Bosnien och Hercegovina. 

Anders Hagelberg blir ny ambassadör i Sarajevo. Han är för närvarande ambassadör i Pretoria, Sydafrika, och har tidigare varit ambassadör i Luanda samt chef för UD:s Afrikaenhet.

Annika Thunborg utses till ambassadör i Mexiko. Hon kommer närmast från tjänsten som biträdande chef på UD:s enhet för nedrustning och icke-spridning. Hon har tidigare tjänstgjort vid representationen i Genève och som samordnare i Ministerkansliet.

Cecilia Björner blir ambassadör vid den Heliga stolen (Vatikanen) och till Malta, med stationering i Stockholm. Hon tjänstgör för närvarande som utrikesråd för internationellt utvecklingssamarbete och har bland annat varit ambassadör för anti-terrorism och ambassadör i Budapest.

Maria Håkansson blir Sveriges nya ambassadör i Demokratiska republiken Kongo. Hon är för närvarande chargé d'affaires vid ambassaden i Kigali. Hon har tidigare tjänstgjort vid ambassaden i Helsingfors och vid FN-representationen i New York.

Hans Henric Lundqvist utses till ny ambassadör i Khartoum, Sudan. Han tjänstgör idag som biträdande chef för UD:s enhet för internationellt utvecklingssamarbete och har tidigare tjänstgjort vid Sveriges ambassad i Kabul, Afghanistan.

Viktoria Li blir Sveriges nya ambassadör i Tjeckien. Hon är för närvarande generalkonsul i Shanghai och hon har tidigare tjänstgjort vid ambassaderna i Zagreb, Rom och Peking.

Jonas Lovén blir ny ambassadör i Kuba. Han är idag biträdande chef på UD:s Amerikaenhet och har tidigare tjänstgjort vid ambassaderna i Bogotá, Washington och Rom.

Samtliga nya ambassadörer tillträder i september i år.

Forrige artikel Peter Norman blir ledamot i Misum Næste artikel Lars Leijonborg fortsatt ordförande för KI
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.