Stefan James får Athenapriset

Prisas för att ha utvecklat en modell som möjliggör stora, randomiserade kliniska studier till en låg kostnad.

Stefan James är kardiolog och överläkare på Akademiska sjukhuset, samt forskningsansvarig vid Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR) vid Uppsala universitet.

Han får priset för att han tillsammans med kollegor utvecklat en modell som använder sig av information i de nationella kvalitetsregistren för att genomföra randomiserade kliniska studier.

Modellen användes för första gången i den så kallade "Taste-studien", och forskningsresultat som producerats med hjälp av modellen har bland annat publicerats i den ansedda tidskriften New England Journal of Medicine.

Athenapriset delas ut av  VINNOVA, Vetenskapsrådet, Forte, Sveriges Kommuner och Landsting, LIF, Sweden Bio, Swedish Medtech och tidningen Dagens Medicin. Med priset kommer även ett forskningsstipendium på 150 000 kronor. 

Priset delas ut den 3 december i samband med Svenska Läkaresällskapets Medicinska riksstämma.

Forrige artikel Mölndal Energi utsedda till Årets fjärrvärmeföretag 2015 Næste artikel Daniel Liljeberg ny chefsekonom på Kristdemokraterna
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.