Beslutet: Alice Teodorescu Måwe toppar KD-listan

Efter ett extrainkallat partifullmäktige har Kristdemokraterna sagt sitt. Debattören Alice Teodorescu Måwe blev enhälligt vald till partiets förstanamn i det kommande valet till Europaparlamentet.

Turerna har varit många när Kristdemokraterna på fredagen till slut skulle sätta ner foten om vem som blir partiets toppnamn i det kommande Europaparlamentsvalet.

Efter att den sittande EU-parlamentarikern Sara Skyttedal petats som förstanamn sammankallade man på fredagen till extra partifullmäktige. 

Där beslutade man att debattören Alice Teodorescu Måwe, nomineringskommitténs förslag, ska stå överst på KD:s valsedel. 

”Ett enigt partifullmäktige har valt Alice Teodorescu Måwe till toppnamn för Kristdemokraterna i EU-valet”, skriver partiet på X.

– Ett hjärtligt tack för att jag får äran att toppa Kristdemokraternas lista till Europaparlamentsvalet. Jag vill också ta det här tillfället i akt att tacka för det varma välkomnandet jag fått, säger Teodorescu Måwe i sitt tal efter att hon valts.

Hon säger också att kristdemokratin ska spela en stor roll i unionens utveckling.

Teodorescu Måwe har tidigare haft uppdrag för Moderaterna och ska också ha varit intresserad av att stå på M-listan. Hon gick med i KD dagen innan hon presenterades som förslag på nytt toppnamn.

Busch: ”Vilket gäng!”

Ella Kardemark, kommunalråd i Halmstad, står kvar som tvåa på valsedeln. Förutom Teodorescu Måwe är listan densamma som vid tidigare beslut.

– Vilket gäng! Nu blir det valvinst, säger KD-ledaren Ebba Busch.

– Tillsammans har vi hanterat en tuff situation med ett ofattbart lugn. 

Kristdemokraterna gjorde sitt bästa val 2019. Då fick partiet 8,6 procent och två mandat med Sara Skyttedal som toppnamn.

 

Skyttedal har meddelat att hon nu lämnar partiet, men att hon fortsätter sitt arbete i EU-parlamentet till och med valet.

– Det är hennes val och vi har meddelat henne att vi förutsätter att hon lämnar sitt uppdrag, säger Ebba Busch till Dagens Nyheter.

{{toplink}}

Forrige artikel De ska utveckla M:s politik De ska utveckla M:s politik Næste artikel Miljöpartiets nya språkrör väljs digitalt Miljöpartiets nya språkrör väljs digitalt
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).