Förtidsröstningen öppnar – Lukas tältar för att komma först

När förtidsröstningen öppnar i dag hoppas Valmyndigheten att fler ska ta chansen att rösta före valdagen. Lukas Zeiler, Muf-ordförande i Uppsala, vill vara först och har slagit upp ett tält utanför vallokalen.

Med 18 dagar till valdag öppnar förtidsröstningen runtom i Sverige på onsdagen. 7,9 miljoner svenskar har då möjlighet att lägga sin röst på vilka de vill skicka till Bryssel.

Jämfört med de allmänna valen dras Europaparlamentsvalet med ett lägre valdeltagande. Trots ett rekordår med fler röstande än i många andra medlemsländer gick endast 55 procent till vallokalen 2019, jämfört med 84 procent i det senaste riksdagsvalet. 

Lukas Zeiler, distriktsordförande för Moderaternas ungdomsförbund i Uppsala, oroas av det låga engagemanget och har bestämt sig för en annorlunda metod för att väcka uppmärksamhet för valet.

– Någonting som vi har märkt när vi har varit ute och affischerat är att skrämmande få vet att det är EU-val. De vet inte när EU-valet är eller att man får rösta i det, säger han till Altinget.

Inför förtidsröstningens start den 22 maj slår Lukas Zeiler upp ett tält för att tillbringa natten i Ekonomikumparken i Uppsala, utanför den vallokal där han ska lägga sin röst vid öppning klockan 9.

– Jag vill försöka göra en kul grej av det, lite ”Q&A” på Instagram och kanske spela in en Reel eller Tiktok för att sprida att man kan rösta från och med nu, varje dag fram till valdagen.

Förtidsröstning ska minska köer

Valmyndigheten satsar i år särskilt på att uppmärksamma svenskar om möjligheten att förtidsrösta. Den främsta anledningen är att man vill undvika köer.

– Ingen ska behöva avstå från att rösta för att det är kö och man inte har tid eller möjlighet att stå i kö, säger Anna Nyqvist, Valmyndighetens kanslichef, till Altinget.

Även om risken för köer vid vallokalerna är mindre i EU-valet vill Valmyndigheten redan nu få in nya vanor så att de allmänna valen, då fler röstar och valsedlarna är fler, ska gå smidigare.

Främsta skälet till att motverka köer är enligt Anna Nyqvist risken för informationspåverkan där väljare avskräcks från att rösta.

– Köer är säkerhetsmässigt dåligt på flera sätt. Det är ett vanligt sätt att försöka påverka ett valresultat i andra länder. Även då genom falska bilder på köer. 

Även möjligheten att vara mer flexibel med tid och plats som man röstar på kan få fler att rösta, förklarar Anna Nyqvist.

– Valdagen kommer i år som sista dag på en lång helg, efter nationaldagen, och det är nära skolavslutningarna. Nu har man 18 dagar på sig att rösta i en lokal nära där man är, då behöver man inte stressa. Sen går det självklart bra att rösta på valdagen också.

Den 9 juni finns möjlighet för den som vill rösta att antingen gå till sin egen vallokal eller en förtidsröstningslokal som har öppet.

– På valdagen så är varje kommun skyldig att ha minst en lokal öppen för förtidsröstning. Till den kan man gå om man inte är i sitt valdistrikt eller sitt hemland, säger Anna Nyqvist.

”Tur för tältandet”

Valmyndigheten har i de senaste valen noterat en stadig ökning i andelen som väljer att förtidsrösta. Vid EU-valet 2019 lade 39 procent av väljarna sin röst i en förtidsröstningslokal. 

I Uppsala hoppas Lukas Zeiler bli den första att rösta på onsdagsmorgonen.

– Jag tror tyvärr inte att det kommer vara någon konkurrens. Det kommer nog inte vara någon annan där. Vilket är synd, men kanske lite tur för mitt tältande. {{toplink}}

, ,

Forrige artikel Svantesson om klimatkritiken: Delar inte Finanspolitiska rådets slutsatser Svantesson om klimatkritiken: Delar inte Finanspolitiska rådets slutsatser Næste artikel Rasmus Paludan kandiderar för Folklistan i EU-valet Rasmus Paludan kandiderar för Folklistan i EU-valet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).