Moderaterna lanserar digital valstuga

Matcha med en kandidat genom ”Politinder” och ansök om att bli parlamentariker för en dag. Med en digital valstuga hoppas Moderaterna nå fler väljare i EU-valet.

I valrörelsen 2022 lanserade Moderaterna i Stockholm för första gången vad de kallar en digital valstuga. Nu har partiets centrala kampanjledning nappat på idéen och inför EU-valet den 9 juni kan väljare vända sig till ”M-stugan” för att läsa på om partiets politik och kandidater.

– Väljarna söker allt mer information digitalt och då är det självklart för oss att också finnas på den plats där väljarna är, säger Karin Juhlin som är partiets biträdande partisekreterare och valledare.

Valdeltagandet i det förra EU-valet 2019 var 55 procent och Juhlin tror att den digitala valstugan kan vara sätt ett sätt att sänka tröskeln för väljare att sätta sig in i politiken på ett ”lättsamt” sätt.

I den digitala valstugan kan väljare läsa på om EU-valet och sätta en påminnelse för när det är dags att rösta. Det finns också ett quiz, där man bland annat får svara på frågor om sitt bästa lördagsgodis, och en möjlighet att tävla om en dag som parlamentariker.

Partiet har också tagit fram sin egen variant på dejtingappen Tinder, ”Politinder”, där väljarna matchas med kandidater.

– När du svajpar, det är ett kul och enkelt sätt för oss att presentera alla våra kandidater. Sen finns det ganska mycket information om våra politiska förslag också. 

Utöver att öka valdeltagandet hoppas Karin Juhlin att den digitala valstugan kan få fler att rösta på Moderaterna i valet. I partiets kampanjmaterial kommer en qr-kod att länka till hemsidan och Juhlins förhoppning är att den digitala valstugan också ska underlätta för partiets valarbetare ute på torgen.

Om valstugan får genomslag kan partiet också komma att använda samma koncept i valet 2026. Karin Juhlin tror däremot inte att de vanliga valstugorna har spelat ut sin roll.

– För många är de fysiska samtalen viktiga och att man kan möta någon öga mot öga. Vi vet också att de personliga relationerna kan påverka, när vi ringer människor eller knackar dörr. Men den här valstugan är alltid öppen och närmare inpå valet kommer det också gå att chatta och ställa frågor. 

{toplink}}

Forrige artikel M: SD har bett om ursäkt för inläggen M: SD har bett om ursäkt för inläggen Næste artikel L: Förbjud partier att sprida anonyma budskap L: Förbjud partier att sprida anonyma budskap
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).