Kommunerna där partierna presterade bäst – och sämst

Moderaterna och Liberalerna gör bäst ifrån sig i Danderyd, medan både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skördar framgångar i norr. Resultaten skiljer sig kraftigt åt i kommunerna.

Rösträkningen av det preliminära resultatet har pausats i väntan på de så kallade onsdagsrösterna. Redan nu går dock att se var partierna har sina starkaste fästen – och var de har gjort sämst ifrån sig.

Vänsterpartiet skördar stora framgångar i norr. I Jonas Sjöstedts hemstad Umeå har partiet i nuläget 25,4 procent. Men vänsterpartisterna i Umeå får ändå se sig slagna av resultatet i Malå – där har V fått 34,6 procent av rösterna. Sjöstedt inledde sin valturné i kommunen. Sämst gick det i Vellinge där V endast har 2,3 procent i stöd.

Överkalix och Älvsbyn är de kommuner där Socialdemokraterna har presterat bäst hittills, med 43,8 procent i båda kommunerna. I endast en kommun lyckas S inte nå ett tvåsiffrigt resultat. Det är Danderyd, där partiet har 8,2 procent för närvarande.

Miljöpartiet blir största parti i Lund och i Stockholm, men det är inte där som de får högst andel av rösterna. MP är nämligen också starka i Jokkmokk – där de har 25,3 procent. Sämre gick det i Övertorneå, där partiet nu står på 3,6 procent.

Både det högsta och det lägsta resultatet för Centerpartiet hittas i Norrbotten. C har hela 18,3 procent av rösterna i Haparanda, men endast 2,5 procent i Gällivare.

M störst i Danderyd

Moderaterna har sitt starkaste fäste i Danderyd, med hela 39,6 procent. M får bara 6,0 procent av rösterna i Dorotea, som för övrigt är den kommun där valdeltagandet har varit som lägst. Endast 22,8 procent av invånarna har gått till valurnan, enligt den statistik som finns tillgänglig.

Danderyd är även där Liberalerna presterar bäst. Där har partiet kammat ihop 11,0 procent av rösterna – och klarar sig långt ifrån fyraprocentsspärren. Betydligt sämre gick det i Strömsund, Ragunda och Högsby. Där har L ett väljarstöd på 0,7 procent.

Till skillnad från L gör Kristdemokraterna mycket bra ifrån sig i Högsby. KD har i nuläget 19,4 procent i den småländska kommunen. KD:s bottenresultat hittas i Hällefors, 2,3 procent.

Sverigedemokraterna backar i EU-valet, men kan fortfarande räkna med Sjöbo. I kommunen har SD fått 31,7 procent av rösterna. Sämst gick det i Umeå, 5,9 procent.

Forrige artikel Isabella Lövin återvänder till Bryssel: ”En tydlig signal från väljarna” Isabella Lövin återvänder till Bryssel: ”En tydlig signal från väljarna” Næste artikel Regeringen föreslås avveckla nio myndigheter Regeringen föreslås avveckla nio myndigheter
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).