Tidöpartierna riggar spelet om lotterna

Varje enskild del verkar inte så allvarlig, men steg för steg begränsar, försvårar och kringskär Tidögänget det svenska civilsamhället och demokratin. Nu smygs ytterligare ett förslag igenom som ökar statens möjligheter att bedriva lotterier och konkurrera med ideella organisationer. Det skriver Rickard Nordin (C), spelpolitisk talesperson.

De små stegens tyranni brukar beskriva vägen mot avgrunden genom små förändringar som var och en för sig inte är så allvarliga, men som sammantaget bildar en tydlig bild. Bilden är dock svår att se eftersom det aldrig läggs fram som samlade förslag. Precis så agerar den här regeringen och dess styrparti SD. Det är ingen slump utan en medveten och effektiv strategi.

Anonyma vittnen. Visitationszoner. Biståndet via civilsamhällesorganisationerna skärs ned. Utspel om att skrota allmänna arvsfonden som är en stor bidragsgivare till många viktiga projekt. Tveksamma tillsättningar av nya högskolestyrelser. Kraftiga nedskärningar av studieförbunden. Lägre anslag till public service. Listan kan göras betydlig längre och nu kommer ett till förslag som slår mot civilsamhällets finansiering.

”Det är riggat”

Just nu är nämligen ett förslag på remiss om att öka statens egna möjligheter, via Svenska Spel, att bedriva lotterier. Det är inte kopplat till frågan om de partipolitiska lotterierna, som är ett kapitel för sig, utan här handlar det främst om alla de allmännyttiga lotterier (där visserligen partilotterier ingår) som varje år delar ut miljardbelopp till svenskt föreningsliv och ideella organisationer.

Remissen handlar egentligen om att Casino Cosmopol ska läggas ned. Det tror jag ingen protesterar över, men längst ned, i det närmaste som i en bisats ges Svenska Spel möjligheten att i högre grad konkurrera med de ideella organisationerna.

Altingets gratis nyhetsbrev

Det som också är anmärkningsvärt i sammanhanget är att remissvaren ska vara inne senast 23 augusti och lagstiftningen i den delen som rör lotterier föreslås träda i kraft redan 1 september. Det är riggat.

Det är helt omöjligt för regeringen att hinna göra några ändringar baserat på remissvaren innan förslagen ska träda i kraft. De hinner förmodligen knappt läsa dem. Vilket gissningsvis också är meningen. Så korta tider brukar användas till mycket brådskande ärenden, som under pandemin eller i förhållande till kriget i Ukraina. Inte civilsamhällets finansiering via lotterier.

Slår direkt mot civilsamhället 

Det är lätt att spekulera i att Svenska spel har en färdig produkt som de vill ha ut på marknaden under hösten. Redo att ta upp kampen med de ideella lotterierna. Det kommer slå direkt mot svenskt föreningsliv och många andra organisationer. Svenska spels överskott går visserligen till staten, men i statsbudgeten prioriteras sällan civilsamhället och exemplen från Tidögängets övriga politik visar att det motsatta gäller. 

Det är snart EU-val. Ett val som ofta beskrivs i termer av fred och frihet. Hoten mot demokratin benämns ofta Putin eller Orban. De är självklart betydligt värre än den svenska regeringen och SD, men en nedmonterad demokrati sker inte över en natt. Den sker genom små, men målinriktade steg som beskär möjligheterna till andra röster att höras. Precis den typen av steg som den här regeringen nu genomför. Vi måste gemensamt sätta stopp. Försvara demokratin. En bra start är att rösta i EU-valet och skicka en signal till regeringen om att det är nog nu.

Det är dags att hålla gränsen för demokratin.

Beslutskedja: Ett nytt förbud mot spel på kredit

23/2
2024
23/5
2024
5/6
2024

Forrige artikel Ledarna: Förbjud partier att sprida politisk propaganda från anonyma konton Ledarna: Förbjud partier att sprida politisk propaganda från anonyma konton Næste artikel EU-kommissionär: Europas ungdomar slår vakt om demokratin EU-kommissionär: Europas ungdomar slår vakt om demokratin
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).