Han är Moderaternas toppnamn i EU-valet

Tomas Tobé har utsetts till Moderaternas toppnamn inför nästa års val till Europaparlamentet. Han toppade listan även i förra valet. ”Vi behöver ha ett starkare EU, men vi måste också maximera Sveriges inflytande”, säger han till Altinget.

Moderaterna kom i efterhand att kalla EU-valet 2019 för ”Revanschvalet”. Partiet landade på 16,8 procent och hade vänt en nedåtgående trend och ökat jämfört med valet 2014. Samtidigt var det partiets näst sämsta resultat sedan tillträdet i unionen.

Nu förbereder sig regeringspartiet för den kommande valrörelsen.

– Vi siktar högre. Jag tror att vi har väldigt goda förutsättningar, vi är ett tydligt alternativ och har bra företrädare. Så vi siktar på att växa, säger partisekreterare Karin Enström, till Altinget.

I dag har Moderaterna fyra parlamentariker. På måndagsmorgonen presenterade hon och nomineringskommitténs ordförande Gunnar Hökmark namnförslagen till nästa års EU-val.

– Vi har fem toppkandidater och det vore roligt att få ett femte mandat, men det får vi se, säger Enström.

Är det ert mål?

– Målsättningen är att öka. 

Tobé etta

Moderaternas delegationsledare i parlamentet, Tomas Tobé, får återigen nomineringskommitténs förtroende som listetta. Han har varit EU-parlamentariker sedan 2019, då han också toppade valsedeln. Innan dess var han riksdagsledamot under tre mandatperioder, från 2006 till 2018.

Mellan 2015 och 2017 var han dessutom M:s partisekreterare.

– Jag är hedrad över att ha fått detta starka förtroende och hoppas nu kunna använda detta för att ge Moderaterna ytterligare en valframgång, säger Tomas Tobé till Altinget.

Den senaste mandatperioden har varit utmanande, med krig i Europa och innan dess pandemi. 

– Vi behöver ha ett starkare EU, men vi måste också maximera Sveriges inflytande och det är vad en röst på Moderaterna kommer att innebära. Det innebär att välja europaparlamentariker som inte vill sitta på läktaren, utan som är med, tar positioner, förhandlar och i varje läge driver det som är bäst för Sverige.

Under den nuvarande mandatperioden har Tomas Tobé varit ansvarig för den del av asyl- och migrationspakten som reglerar asyl- och migrationshanteringen.

– Det är klart att jag i dag har ett väldigt gott samarbete med många kollegor i Europaparlamentet. Och det är klart att jag vill kunna använda det inför nästa val för att ge Sverige ett så stort inflytande som möjligt, säger han.

{{toplink}}

Fem toppnamn

Det är inte bara Tobé som kandiderar på nytt. Hans tre kollegor i Europaparlamentet Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari står på platserna 2-4.

– Det är ett starkt lag som har fått mycket gjort under den här mandatperioden, säger Tobé.

En nykomling är också med i striden om mandaten. Med en femteplats på listan får riksdagsledamoten Boriana Åberg hoppas på ett starkare väljarstöd och ett femte mandat nästa år.

Nomineringskommitténs förslag till valsedel ska läggas fram på partistämman i oktober då den slutliga listan fastställs.

,

Forrige artikel Martin Melin överväger framtid i Bryssel: ”Om jag kandiderar, då går jag all in” Martin Melin överväger framtid i Bryssel: ”Om jag kandiderar, då går jag all in” Næste artikel Regionstyret i Blekinge har spruckit Regionstyret i Blekinge har spruckit
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).