Majoriteten av partiernas toppnamn från Stockholm

Fler än hälften av partiernas toppkandidater till EU-valet bor i Stockholm och förutom Vänsterpartiets förstanamn Jonas Sjöstedt saknas helt representation från norra Sverige om nuvarande mandatfördelning står sig, visar Altingets genomgång.

Om partierna tar samma antal mandat som i valet 2019 kommer Stockholmspolitikerna ta mer än hälften av Sveriges platser i Europaparlamentet kommande mandatperiod, 11 av 21 platser.

På Moderaternas lista bor två av fyra toppnamn i huvudstaden. För Miljöpartiets del bor både Alice Bah Kuhnke och Isabella Lövin i Stockholmsregionen, medan andranamnet Pär Holmgren i stället har sitt Sverigefäste i Uppsala. 

Efter att Centerpartiets toppnamn Emma Wiesner lämnade Fagersta i november är nu de båda sittande parlamentarikerna, som återigen toppar listan, skrivna i Stockholm. Trea på listan står Svante Linusson, även han stockholmare.

Även Liberalerna har en Stockholmsduo i toppen. Karin Karlsbro bor i Vasastan och partiets andranamn Anna-Maria Corazza Bildt lever tillsammans med den tidigare statsministern Carl Bildt vid Karlaplan.

Få norrlänningar i parlamentet

I dag är sju av de svenska parlamentarikerna stockholmare. Socialdemokraten Erik Bergkvist, som avled tidigare i februari efter en tids sjukdom, var den enda från norra Sverige. Partiets lista inför det kommande valet har kritiserats för att sakna norrlänningar och även bland övriga partier är representationen mager.

Om Jonas Sjöstedt inte glidit in som Vänsterpartiets toppnamn hade de svenska partierna helt saknat företrädare från Norrland.

– Det är tråkigt och lite av ett mönster där det till exempel inte finns någon minister som bor i Norrland. Det behövs någon som lyssnar på folk i Norrland och driver de frågorna, så den uppgiften tänker jag ta på mig, säger den tidigare partiledaren till Altinget.

Sjöstedt pekar exempelvis på behovet av gröna klimatinvesteringar, satsningar på järnvägen och avvägningar vid gruvbrytning. Han är kritisk till överrepresentationen av stockholmare bland partiernas toppnamn.

– Det blir ganska ensidigt. Det är olika livsvillkor i olika delar av landet och framför allt när det gäller frågor om regional politik, landsbygd och utveckling så är det bra med en allsidighet i representationen.

Flera regioner utan kandidat

Förutom den tydliga Stockholmsmajoriteten kan även Halland få en stark representation bland svenska parlamentariker kommande mandatperiod. Utöver den sittande moderata ledamoten Jörgen Warborn kandiderar den socialdemokratiska riksdagsledamoten Adnan Dibrani och det kristdemokratiska kommunalrådet Ella Kardemark, båda hallänningar. 

Bland storstäderna saknar Göteborg däremot helt kandidater, om samma mandatfördelning gäller som 2019, och för Malmö kan Heléne Fritzon bli den enda parlamentarikern. Utöver Västra Götaland och de fyra regionerna i norr kan även Örebro, Sörmland, Östergötland, Blekinge, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Gotland bli utan representation.

Så svarar partierna

Karin Juhlin är Moderaternas valledare och skriver i ett mejl till Altinget:

”Som Europaparlamentariker representerar man hela Sverige, vilket våra nuvarande parlamentariker visar gång på gång i sitt arbete med att driva och arbeta med frågor som är viktiga för hela landet. Det handlar bland annat om konkurrenskraft och handel, skogen, energiförsörjning samt migration. Moderaternas fem toppkandidater bor i Stockholm, Västmanland, Halland och Skåne – samtidigt som hela vår valsedel har en representation från norr till söder.”

Även Kristdemokraternas partisekreterare Liza-Maria Norlin menar att de har en bred representation på listan, även om den toppas av en stockholmare. 

”Kristdemokraternas toppkandidat Alice Teodorescu Måwe är född i Rumänien, har växt upp i Lund och bor idag i Stockholm. Representation från olika delar av Sverige är viktigt men det är samtidigt varje förtroendevalds uppgift att representera mycket mer än sig själv och sina egna erfarenheter. På vår valsedel med 58 kandidater finns en bred representation. Det som förenar är att samtliga vill bidra till ett starkare, men smalare EU, som fokuserar på det som EU är bra på”, skriver Norlin i ett mejl till Altinget.

Centerpartiets pressavdelning skriver:

”Centerpartiets tre toppkandidater är förvisso skrivna i Stockholm, men har sina ursprung från andra delar av Sverige och världen. Deras gemensamma och olika erfarenheter, tillsammans med deras breda förankring i Centerrörelsen, gör att vi känner oss helt trygga i att de kan representera alla svenskar, oavsett var i landet man bor”.

Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson är nöjd med partiets lista, där värmlänningen Charlie Weimers placeras i topp följt av två stockholmare. Valberedningen ska enligt Bäckström Johansson tagit hänsyn till en rad faktorer i arbetet, som kompetensområden och hjärtefrågor, för att att få en bred representation.

”Här har geografisk tillhörighet naturligtvis varit ett av de kriterier man försökt utgå ifrån, då det är viktigt att väljarna kan känna att deras intressen tillvaratas på bästa sätt. Allt sammantaget uppfattar vi det som att valberedningen landat i ett gediget och välbalanserat förslag på lista”, skriver han.

Miljöpartiet avstår från att kommentera. Altinget har även sökt Socialdemokraterna och Liberalerna.

Forrige artikel Transportpolitiker i topp – och botten av lobbylistan Transportpolitiker i topp – och botten av lobbylistan Næste artikel Amanda Lind vill bli språkrör Amanda Lind vill bli språkrör
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).