Norrlänningar saknas på partiernas EU-listor

Ingen norrlänning har satts på valbar plats när sex av åtta partier presenterat sina listor till nästa års val till Europaparlamentet.

När Socialdemokraterna i fredags presenterade sina toppnamn inför det kommande EU-valet saknas helt representation från Norrland.

Sittande EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) från Västerbotten saknas på listan trots att han gärna fortsatt ytterligare en mandatperiod, enligt Bergkvists pressekreterare. Nu begär Socialdemokraterna i Västerbotten att partisekreterare Tobias Baudin kommer till länet för att ge sin förklaring, skriver Västerbottens-Kuriren som rapporterar om en intern S-strid om listan.

– Vår representation kommer att ifrågasättas. I Erik hade vi en kandidat som är extremt kunnig. Nu blir det ingen alls härifrån. Det är klart att det är mycket allvarligt, säger Andreas Lundgren, ordförande för Socialdemokraterna i Umeå, till VK. 

Ingen på valbar plats

Även i de övriga partier som presenterat sina namn inför valet nästa år saknas företrädare från Norrlandslänen på valbar plats.

Moderaterna har Skellefteåbon Michaela Lövenhöök först på sjunde plats, det samma gäller MP:s Karin Thomasson från Östersund. Centerpartiet, som i dag har två mandat, har satt Sven Tornberg från Haparanda på en fjärde plats. Varken KD eller L har någon norrlänning bland de tio första namnen.

Ännu återstår för Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att återkomma med vilka de vill se i parlamentet nästa år. Den tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt, bosatt i Umeå, har meddelat att han kandiderar för V. 

Centerpartiet och Miljöpartiet har ännu inte fastställt sina listor. {{toplink}}

Forrige artikel Tidöpartierna: ”Hederligt levnadssätt” för att stanna i Sverige Tidöpartierna: ”Hederligt levnadssätt” för att stanna i Sverige Næste artikel Helldén lämnar sin plats i utskottet – Bolund kliver in Helldén lämnar sin plats i utskottet – Bolund kliver in
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).