Fackligt genombrott i gig-företag: “Banbrytande”

TRYGGHET. Den fackliga utvecklingen inom gig-ekonomin är nära ett historiskt genombrott. Transport har träffat ett “hyfsat avtal” med matleveransföretaget Foodora. “Uppdragstagarmodellen är svår” medger Transportföretagen.

Efter ett och ett halvt års förhandlingar har Foodora och Transport träffat ett kollektivavtal som börjar gälla den 1 mars, efter att fackets och företagets styrelser har skrivit under.

– Det här är något som är banbrytande i den här branschen och visar att man kan vara en del av den svenska modellen, säger Foodoras vd Hans Skruvfors till Sveriges Radio.

“Hyfsade villkor”

Enligt Peter Winstén, Transport, innehåller avtalet “hyfsade villkor”.

– Man måste börja någonstans. Matleveransarbetarna är en utnyttjad grupp på arbetsmarknaden och det har inte funnits kollektivavtal för den typen av verksamhet tidigare.

Är detta ett genombrott för den fackliga rörelsen?

– Ja, det är en stor framgång.

Läs även intervjun med Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen, om hur de ser på saken, på Altinget Arbetsmarknad. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Centerpartiet: Centerpartiet: "C-kvinnor får själva ta ansvar för hur de kommunicerar sin politik" Næste artikel Överblick: SD-väljare nobbar vaccin och en femte chef avstängd Överblick: SD-väljare nobbar vaccin och en femte chef avstängd
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.