Överblick: SD-väljare nobbar vaccin och en femte chef avstängd

ÖVERBLICK. EU-kommissionen pressar vaccintillverkare hårdare. SD-väljare mer kritiska till vaccin än övriga väljare. Vägbyggen skyndas på under pandemin. En femte chef stängs av efter att ha försökt få vaccin till sig själv.

När tillfälle ges kommer 83 procent av svenska vuxna vaccinera sig mot covid-19, men det finns skillnader i vaccinviljan beroende på de tillfrågades partisympatier. Sverigedemokraterna sticker ut, där 4 av 10 av deras väljare säger nej eller är tveksamma till vaccinering.

SD-väljare tror även att riskerna för biverkningar är större än övriga grupper. Det visar en ny undersökning från Expressen/Kantar Sifo.

– Det är ingen överraskning. SD-väljare skiljer ut sig generellt genom att ha lägre tilltro till myndigheterna, politiken och medierna. Delar av deras väljare litar inte på regering, riksdag, tidningar och public service, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö, förläggare på tankesmedjan Timbro, till Expressen.

Kommissionen pressar bolag

Det är fortsatt hårda ord från EU-kommissionen om hur mycket vaccin Astra Zeneca sedan ska leverera till EU-länderna, rapporterar Svd. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anser att Astra Zeneca inte har gett någon rimlig förklaring till förseningarna i planerade leveranser.

– Jag kräver transparens, och säkerhet i planeringen, av Astra Zeneca. Det finns förbindande beställningar, avtalet är glasklart, säger Ursula von der Leyen i tysk radio.

För att pressa läkemedelsbolaget ytterligare har von der Leyen kallat till ett webbmöte med cheferna för alla de bolag som EU skrivit kontrakt med, inklusive Astra Zeneca.

Vägbyggen snabbas på

Minskad trafik under pandemin har gjort att stora vägbyggen i Stockholm och Göteborg blivit klara snabbare. Sedan oktober månad är trafiken 13-15 procent lägre i de två städerna, jämfört med samma period år 2019.

– Fördelen är främst arbetsmiljön. Men vi har försökt öka produktionen på de ställen där vi är etablerade. Några intensifieringar har vi gjort, framförallt Västlänken och Förbifart Stockholm, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till SR.

En femte chef avstängd

Tidigare rapporterades det att fyra kommunala chefer i Eskilstuna låtit vaccinera anhöriga och kringgått vaccinationsturordningen. Nu rapporterar Eskilstuna-kuriren att ytterligare en chef inom kommunen har ringt runt och sökt restdoser till sig själv. Alla fem chefer är avstängda från sina tjänster medan det utreds.

– Det rör sig om en annan typ av situation, den femte har sökt överblivna doser till sig själv. Det blir ett annat spår så att säga, men utredningen pågår, säger Carl-Fredrik Movitz, kommunikationsstrateg på Eskilstuna kommun, till tidningen. 

Pressträff

Efter lunch, vid klockan 13.30 i dag, håller regeringen en digital pressträff. Medverkar gör socialminister Lena Hallengren (S), jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) och Marie Morell, ordförande i Sveriges kommuner och regioners sjukvårdsdelegation.

Forrige artikel Fackligt genombrott i gig-företag: “Banbrytande” Fackligt genombrott i gig-företag: “Banbrytande” Næste artikel Hallå där Tomas Eriksson – Hur lång väntetid får a-kassorna ha? Hallå där Tomas Eriksson – Hur lång väntetid får a-kassorna ha?
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.