Få satsningar på skolan i regeringens vårbudget: ”Bortprioriteras”

Regeringen skjuter till 35 miljarder kronor i sin vårändringsbudget, däribland flera satsningar på försvaret och en halv miljard till vården. Men på skolområdet är det främst uteblivna satsningar. 

För högskoleprovet tillförs 15 miljoner extra och yrkeshögskolan får ett ökat anslag på 43 miljoner på grund av högre kostnader när utbildningsanordnare anlitar inhyrd personal. 

Regeringen skjuter också till 500 miljoner kronor till kommunerna för mottagandet av ukrainska flyktingar. Sedan tar satsningarna på skolan stopp.

Samtidigt minskas utgifterna för studiestöd på grund av den räntemodell som medför att utgifterna för kreditförluster gällande studielån överförs till låntagarna genom en höjd ränta.

LR: ”Struntar i skolan”

Det finns en bred besvikelse bland de skolaktörer Altinget har pratat med. Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund menar att skolan helt valts bort. 

– Det är snarare uteblivna satsningar. Redan nu är det uppenbart att skolan inte finns med. Det är väldigt olyckligt, säger hon till Altinget. 

Åsa Fahlén hade velat se förebyggande insatser och satsningar mot integration och gängvåldet.

– Regeringen har pratat väldigt mycket om att bryta segregationen och så gör man inte det. I stället struntar man helt i skolan, säger Åsa Fahlén. 

I ljuset av allt som har hänt med upploppen borde regeringen inse att de förebyggande insatserna är otroligt viktiga, menar hon.

– Den allra viktigaste satsningen hade varit generellt sett mer pengar till skolan. Framför allt handlar det om likvärdighet både för landsbygden och för utanförskapsområden. Man har svårt att attrahera lärare. Det har inte ett land som Sverige råd med. 

– Socialdemokraterna säger att vi ska ha en kompensatorisk skola. Än så länge har vi inte lyckats bryta den här trenden, och då är det väldigt konstigt att skolan bortprioriteras på det här sättet.

Saco: Satsa på trygghet

Göran Arrius, ordförande för Saco, välkomnar regeringens stora satsningar för att stötta det krigsdrabbade Ukraina, men han säger sig samtidigt sakna en mer långsiktig satsning på skolan. 

– Regeringen säger uttryckligen att det nu är viktigt med en ansvarsfull finanspolitik. Men då borde de också satsa mer på trygghetssystem och utbildning i en tid då osäkerheten är stor, säger han. 

L: ”Misslyckats med skolan”

Också Liberalerna kritiserade under tisdagsförmiddagen regeringens brist på satsningar på skolan. 

– Socialdemokraterna har misslyckats med skolan, brottsligheten och segregationen, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson på en pressträff. 

Liksom Åsa Fahlén kritiserar han att vårändringsbudgeten inte innehåller några satsningar för att minska segregationen. 

MP: Låg ambitionsnivå

– Jag har gått igenom den och försökt hitta några satsningar på skolan, men det finns ju inte med. Till exempel saknar jag helt bemannade skolbibliotek, säger Annika Hirvonen, utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet, till Altinget.

– Rent generellt så kan jag ju konstatera att det är inte samma höga ambitionsnivå som när vi hade utbildningsministerposten. 

Flera satsningar på skolan som regeringen aviserat nämns inte. Däribland bemannade skolbibliotek, professionsprogram för lärare och rektorer och propositionen om gemensamt skolval. 

– Jag hade förväntat mig att det skulle finnas någon satsning på skolans område och hoppats att man skulle prioritera det högre. 

– Vi ser ett stort behov av att satsa på fritids, vi måste erbjuda en meningsfull vardag för barnen som riskerar att hamna i utanförskap. Se till att fånga upp de här barnen så det inte blir narkotikagängen. 

Forrige artikel Överblick: Damberg presenterar satsning på civilt försvar och kriget påverkar jordbruket Överblick: Damberg presenterar satsning på civilt försvar och kriget påverkar jordbruket Næste artikel Vårändringsbudget: ”Sverige största mottagarland av egna biståndet” Vårändringsbudget: ”Sverige största mottagarland av egna biståndet”
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.