Överblick: Damberg presenterar satsning på civilt försvar och kriget påverkar jordbruket

Regeringen presenterar sin nya vårbudget och får kritik av KD. Finansministern kommenterar kravallerna under helgen. Svenska lantbrukare känner sig pressade av kriget.

I dag presenterade finansminister Mikael Damberg regeringens nya vårändringsbudget. Damberg öppnade pressträffen med att nämna kriget i Ukraina och de kravaller som utspelade sig under påskhelgen för att sedan prata om de satsningar regeringen vill se.

Många satsningar var kända sedan tidigare. Men en nyhet för dagen var en satsning på det civila försvaret. Totalt 800 miljoner föreslår regeringen vilket bland annat inkluderar upprustning av skyddsrum och varningssystem.

Kritik från oppositionen

Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed kritiserar regeringen för att vara reaktiv i kriser och för att ha ett frånvarande ledarskap. Forssmed pekar bland annat på kriminaliteten, jordbruket, arbetslösheten och vårdköerna som några av regeringens stora problem.

– Vi drev igenom en förändrad politik från regeringen i samband med den budget som vi och Moderaterna förhandlade med Sverigedemokraterna där vi sa att det måste ske satsningar på vårdplatser. Då avsatte vi medel för det och nu lägger regeringen till ytterligare medel, det tycker jag är bra. Men det finns inte de där strukturella greppen för att klara vårdens problem, det saknar jag fortsatt, säger Jakob Forssmed till Altinget.

Hoppfull finansminister

Damberg tror att han kan få riksdagens stöd för budgetpropositionen och pekar på vårändringbudgetens socialpolitiska åtgärder som pensionerna. 

– Jag tror att den här budgeten går igenom. Det vore väldigt anmärkningsvärt om riksdagen skulle välja att säga nej till förbättringar för de sämst ställda pensionärerna. Inte minst med tanke på vad Sverigedemokraterna sagt tidigare, säger Mikael Damberg till Altinget.

Damberg om påskkravallerna

Finansministern Mikael Damberg säger i en intervju med Ekot att den svenska polisen är för svag.

– Det är fruktansvärda bilder man ser på de utbrända bilarna och på blodiga poliser. Det här får inte hända i Sverige och vi behöver ha en ännu starkare polis. Vi har en för svag polis rent generellt, så vi behöver bättre verktyg för polisen och hårdare straff, säger Mikael Damberg till Ekot.

Men i vårändringsbudgeten blev det ändå inte mer pengar till polisen, rapporterar GP. Damberg menar att det redan finns förstärkningar i den gällande budgeten.

– Det här är bara en ändringsbudget, i den stora budgeten som gick genom förra året ökade polisens resurser med nästan tre miljarder kronor i år, säger han till GP.

Lantbrukare pressade av kriget

Svenska lantbrukare känner av effekten från kriget i Ukraina. Enligt SVT har kriget skapat resursbrist bland lantbrukare i Sverige. Höjda bensinpriser och brist på konstgödsel är vad som bland annat lett till den ansträngda situationen. 

Både Ryssland och Ukraina är två stora jordbruksländer som Sverige förlitat sig på, därför blir svenska lantbrukarnas produktionstryck ansträngd.

– Det är väldigt jobbigt känslomässigt. Man lider med människorna där och oroar sig för hur det påverkar verksamheten här, säger Josefin Samuelsson som är svensk jordbrukare till SVT.

Forrige artikel Överblick: Sverige får EU-uppdrag att bistå Ukraina och högsta inflationen sedan 1991 Överblick: Sverige får EU-uppdrag att bistå Ukraina och högsta inflationen sedan 1991 Næste artikel Få satsningar på skolan i regeringens vårbudget: ”Bortprioriteras” Få satsningar på skolan i regeringens vårbudget: ”Bortprioriteras”
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.