Fler väljare placerar sig till vänster

Alla partier förutom Vänsterpartiet tappar i förtroende och för första gången placerar sig allmänheten mer till vänster än höger i Medieakademins förtroendemätning. 

Det talas om högervindar i politiken och flera mätningar pekar på ett minskat förtroendet för både den tidigare statsministern Magdalena Andersson och för det rödgröna blocket.

Men i Medieakademins Förtroendebarometer blåser vindarna åt motsatt håll.

För första gången placerar sig svenskar mer till vänster än till höger. 2020, när Verian (tidigare Kantar Public), började mäta allmänhetens placering på höger-vänsterskalan var det 10 procent fler som placerade sig till höger än till vänster. Nu uppger 42 procent att de står till vänster och 40 procent till höger.

– Det är lite av ett trendbrott. Vi hade en ganska tydlig högerövervikt för ett par år sedan och nu har vi en svag vänsterövervikt, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian. 

Fler rödgröna väljare placerar sig till vänster, enligt Söderpalm, samtidigt som Sverige fått en högerregering att förhålla sig till.

– De har suttit vid makten i ett och ett halvt år. När den politiska agendan och den politik som förs går i en viss riktning så kan det bli en motreaktion på det. Vissa väljare kan känna att regeringen kanske gått för långt till höger. 

Alla partier utom V tappar

Alla partier utom Vänsterpartiet tappar i förtroende i den årliga mätningen. För Socialdemokraterna noteras en minskning med fem procentenheter som har mycket eller ganska stort förtroende för partiet.

Det kan ha göra med att mätningen gjordes i februari, under en turbulent tid för partiet, menar Per Söderpalm.

– Det har varit en period prägad av kritik mot Socialdemokraterna för hanteringen av Jamal El-Haj men även för uttalandet om Henrik Jönsson, säger han.

Samtidigt kan partiets nedgång också ha att göra med förtroendelyftet under pandemin. {{toplink}}

Vänsterpartiets förtroende är däremot intakt och ligger över riksdagens andra största parti, Sverigedemokraternas. Det är också betydligt högre än det egna valresultatet.

– Partiet har en ganska tydlig politisk profil som en viss typ av väljare har högt förtroende för även utanför de egna sympatisörerna, säger Per Söderpalm.

Bland regeringenspartierna är det Kristdemokraterna som tappar mest och partiet noterar sitt tredje sämsta resultat i mätningen någonsin (14 procent). Detsamma gäller för Liberalerna. 12 procent uppger att de har mycket eller ganska stort förtroende för partiet.

Forrige artikel Utredare om förstärkningsteamen: ”Befarade att kommunerna inte skulle ha tid” Utredare om förstärkningsteamen: ”Befarade att kommunerna inte skulle ha tid” Næste artikel Över 100 svenska partier ställer upp i EU-valet Över 100 svenska partier ställer upp i EU-valet
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.