Fortifikationsverket får köpa huvudkontor

Regeringen vill ge Fortifikationsverket grönt ljus att köpa huvudkontor för en kvarts miljard och dessutom klartecken för ett större fastighetsköp av personalbostäder åt Försvarsmakten. I båda fallen får myndigheten gå rejält över fastigheternas marknadsvärde.

Fortifikationsverket vill inte längre vara hyresgäst, utan planerar för en flytt tvärs över gatan i Eskilstuna till ett eget huvudkontor.

Myndigheten inledde redan i höstas processen med ett köp av en kontorsfastighet på cirka 7000 kvadratmeter samt en obebyggd tomt med parkeringsplatser. Nu ger regeringen i vårändringsbudgeten klartecken för att myndigheten köper de två fastigheterna för max 265 miljoner kronor.

Marknadsvärdet på de fastigheterna ligger dock endast någonstans mellan 180 och 200 miljoner kronor, enligt budgeten. ”Det aktuella förvärvet är avsett att genomföras utan att objekten kommer ut till försäljning på marknaden. Det pris staten betalar kan därmed komma att överstiga marknadsvärdet.” skriver regeringen.

– Vår kompetens efterfrågas av allt fler aktörer inom totalförsvaret. För att möta tillväxten och ökade säkerhetskrav tar vi nu ett viktigt steg mot ett nytt huvudkontor i Eskilstuna. Med rådande omvärldsläge är det fullt naturligt att vi äger de fastigheter vi själva nyttjar, sade Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson till SVT Sörmland i höstas.

Kontorsbyggnaden ska anpassas efter Fortifikationsverkets säkerhetsbehov. Planerad inflyttning är i början av år 2026.

Personalbostäder åt försvaret

Regeringen vill också ge Fortifikationsverket grönt ljus för ytterligare ett större fastighetsinköp. Det gäller en fastighet i Skövde, Kasernen 1, med två byggnader som i dag används som personalbostäder av Försvarsmakten. Fastigheten är värderad till knappt 81 miljoner kronor, men myndigheten får gå upp till 99 miljoner kronor för att köpa fastigheten, enligt vårändringsbudgeten.

Forrige artikel SD-topp ny ordförande för Trygghetsberedningen SD-topp ny ordförande för Trygghetsberedningen Næste artikel Svårt att få arbetslösa till utbildning – ”Viktigt med tydliga krav” Svårt att få arbetslösa till utbildning – ”Viktigt med tydliga krav”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.