S: Regeringen begår tjänstefel om Äldreomsorgslyftet

Det blev inget besked i vårbudgeten om fortsatt finansiering av Äldreomsorgslyftet. Tjänstefel, anser socialutskottets vice ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S). 

Trycket från både Sveriges Kommuner och Regioner och Socialdemokraterna har varit hårt på att regeringen måste komma med ett besked om vad som händer med Äldreomsorgslyftet efter årsskiftet. Pengar finns för 2023, men inte längre än så och några nya besked blev det inte i måndagens vårbudget. 

{{toplink}}

Tjänstefel, skriver Fredrik Lundh Sammeli i ett inlägg på Facebook. Han anser att satsningen borde få finansiering under hala mandatperioden och att staten behöver ta ansvar för kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen. 

”Utan ett tydligt besked om förlängning kommer nu platserna att börja avvecklas med förödande effekt för äldreomsorgen som är i stort behov av ny personal och möjlighet att behålla och vidareutbilda den personal man redan har”, skriver han.

Regeringen ska återkomma

Äldreminister Anna Tenje (M) har tidigare sagt till Altinget att frågan ska hanteras av en departementsöverskridande grupp på tjänstemannanivå och att det samarbetet blir ännu viktigare i en lågkonjunktur, men att det inte fanns något nytt besked att ge. 

– 2024 får vi återkomma till, sa hon då. 

Men Fredrik Lundh Sammeli tycker att staten lämnar kommuner och regioner i sticket när beskedet uteblev.

”Regeringens budget saknar mycket och detta är en av de saker som kommer få stora negativa effekter på välfärden. Att man lämnar kommuner och regioner i sticket i detta läge innebär också att man öppnar dörren för en bredare välfärdskris som kommer slå hårt mot såväl barn som äldre när skola som äldreomsorg drabbas. Detta är en förlorad budget som kommer att märkas”, skriver han i Facebookinlägget.

Forrige artikel Svantesson (M) försvarar stram vårbudget i byggkrisen Svantesson (M) försvarar stram vårbudget i byggkrisen Næste artikel Fackförbund: Region Stockholm och MTR är skyldiga till situationen på pendeltågen Fackförbund: Region Stockholm och MTR är skyldiga till situationen på pendeltågen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.