V-kritiken: ”Verkar föredra att ideella krafter ska dela ut matkassar”

Regeringens satsning på 50 miljoner kronor till civilsamhällets arbete med socialt utsatta möts med principiella invändningar mot att man inte stärker de generella anslagen till kommuner och regioner.

De oppositionspolitiker som Altinget har talat med vill inte helt avfärda regeringens 50 extramiljoner till civilsamhällets arbete med socialt utsatta grupper, som aviseras i vårändringsbudgeten.

– Jag tycker att det är lite dubbelt. Det är självklart bra med en förstärkning av civilsamhället, men det är olyckligt när man verkar föredra att ideella krafter ska dela ut matkassar i stället för att göra större generella satsningar. Det säger Vasiliki Tsouplaki (V), till Altinget och fortsätter:

– Vi ser att en höjning av barnbidraget hade behövts i det här läget, när så många familjer har det tufft. Det som behövs är en bred krispolitik för att få ner inflationen och stötta hushållens ekonomi. 

Nya grupper söker hjälp

I en längre intervju som publiceras senare i veckan säger socialminister Jakob Forssmed (KD) följande om pengarna.

– De 50 miljoner kronorna till trossamfund och civilsamhälle som arbetar med utsatta, tillförs med anledning av den ekonomiska krisen. Inte minst på grund av att många organisationer larmar om att de ser nya grupper som söker hjälp sig för basalt stöd, matkasse eller måltid rentav, säger socialminister Jakob Forssmed till Altinget.

– Det är verksamheter som snabbt kan skala upp när de får resurser. Vi höjer också bostadsbidraget för barnfamiljer den 1 juli.

Jonas Wihlstrand, generalsekreterare på Sveriges stadsmissioner, kommenterade genast att detta inte räcker?

– Det här kommer att göra skillnad och det kommer att underlätta för många organisationer. Jag förstår att behoven är stora när vi har den här ekonomiska situationen, men det finns begränsningar för vad en regering kan göra, eftersom man inte kan expandera budgeten för mycket utan att spä på inflationen. Då skulle de mest utsatta drabbas ännu mer, säger Forssmed.

Underfinansierade kommuner och regioner

Lawen Redar (S) har vissa invändningar.

– Det är bra satsningar, det är viktigt att de som går till direkt hjälp är viktigt och jag vill inte kritisera det. Men kommuner och regioner är underfinansierade. Det är ofta där man kan hjälpa dem som riskerar hamna i direkt fattigdom, som hemlösa, socialt utsatta eller de som inte kan betala hyran. Man behöver täcka upp den sektor som står för välfärdssatsningar. Den var underfinansierad i höstbudgeten och det skjuts inte till något nu, säger hon till Altinget.

– Jag tycker att det är allvarligt att de inte tog höjd för en ekonomiskt svår situation redan i höstas och nu korrigeras ingenting i vårbudgeten. Man hade inte behövt prioritera skattesänkningar till höginkomsttagare, säger Lawen Redar.

Forrige artikel Tidöpartierna kapar utbildningsinsats för klimatomställningen Tidöpartierna kapar utbildningsinsats för klimatomställningen Næste artikel SKR vill ha långsiktiga besked om statsbidrag SKR vill ha långsiktiga besked om statsbidrag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.