SD: Behöver vara tydligare när miljöbudgeten minskas

Neddragningar i årets miljöbudget har fått oönskade effekter, anser Sverigedemokraterna. Samtidigt ligger regeringens planer på att halvera budgeten fast.

Sverigedemokraternas miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen har tillsammans med Kristdemokraternas Kjell-Arne Ottosson beklagat att insatserna mot invasiva arter drabbats av Tidöpartiernas höstbudget.

I dagens budgetbesked skedde dock ingen förändring av anslagen på området. Inriktning är fortsatt att mer än halvera miljöbudgeten. En inriktning som ligger fast, enligt Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomiskpolitisk talesperson. 

Men Liberalernas Carl B Hamilton är inte lika säker och pekar på den tydliga konflikt som råder inom regeringssamarbetet.

– Sverigedemokraterna är väldigt på hugget här och är negativa till miljö- och klimatåtgärder. Medan vi är positiva. Så här finns en konflikt, och till syvende och sist måste den här konflikten knäckas av regeringen, hela regeringen. Inklusive hur regeringen ska fortsätta att fungera, säger Carl B Hamilton till Altinget och fortsätter:

– Så när man diskuterar just de här klimat- och miljöfrågorna måste man ha perspektivet att den här är en fråga som man inte löser just nu. Utan det är en generation av politiker som måste ta ställning till det.

Han tillägger:

– Det gör att de uppkast som kommer om än det ena än det andra får man registrera. Men man kan inte tillåta att det bestämmer politiken och jag tror inte att det kommer att göra det.

Carl B Hamilton understryker även att det egna partiets företrädare skickar andra signaler än Sverigedemokraterna.

– Om man ser till Romina Pourmokhtari, så säger hon precis som det är. ”Det är jag som sitter i regeringen. Det är jag som är med och bestämmer. Det är inte Oscar Sjöstedt”. Och när regeringen ska fatta beslut så måste de ha ett mer långsiktigt perspektiv. De kan ha ett kortsiktigt perspektiv, men då får de göra om hela processen om tolv månader igen.

SD: Behöver vara noga

Fram till 2026 ska anslagen i miljöbudgeten alltså minska med 56 procent från dagens nivåer. För att undvika att neddragningar igen slår fel anser SD:s klimatpolitiska talesperson att man kunde varit tydligare. 

Även Oscar Sjöstedt betonar vikten av tydlighet när regeringen pekar på hur medel ska fördelas.

– Ja, absolut. Dels så behöver vi från SD:s sida vara tydliga med vad våra förslag innebär. Det upplever jag i och för sig att vi varit inför arbetet med höstbudgeten. Sedan är det så att det vi går vidare med behöver vi även utreda, främst på finansdepartementet, säger han till Altinget och tillägger:

– Men det är helt korrekt. Vi behöver vara supernoga med exakt vad det är vi gör, exakt vad det är vi föreslår och exakt vad det får för konsekvenser, så är det.

{{toplink}}

Forrige artikel SKR vill ha långsiktiga besked om statsbidrag SKR vill ha långsiktiga besked om statsbidrag Næste artikel Svantesson (M) försvarar stram vårbudget i byggkrisen Svantesson (M) försvarar stram vårbudget i byggkrisen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.