Svantesson (M) försvarar stram vårbudget i byggkrisen

Elisabeth Svantesson (M) försvarar regeringens prioritering att dämpa inflationen framför åtgärder som kan hålla igång byggandet. Oppositionen är kritisk till att regeringen inte gör mer men fåordig om de förslag de överväger att lägga fram. 

I vårbudgetpropositionen konstaterar regeringen att bostadsinvesteringarna väntas minska kraftigt under året och tynga utvecklingen in i 2024. Samt att man ser tydliga negativa trender på arbetsmarknaden för bygg och anläggning.

Men när det gäller åtgärder presenterades inga större nyheter utöver det regeringen tidigare aviserat, en höjning och förlängning av det tillfälliga bostadsbidrag till barnfamiljer. De uteblivna förslagen får kritik från branschaktörer och från oppositionen. 

– Det verkar som att regeringen inte har någon bostadspolitik alls i det här läget, säger Mikael Damberg (S) till Altinget. 

Även Vänsterpartiet hade velat se mer. 

– Det vi kan konstatera är att det är en katastrofal nedgång i bostadssektorn. Och det i ett läge där vi har bostadsbrist i en mängd kommuner i Sverige. Och vi vet också att dramatiskt fallande bostadsbyggande får andra långsiktiga effekter i ekonomin. I det läget har regeringen tagit bort investeringsstödet, så det är ju en kontraproduktiv politik redan där, säger Ali Esbati (V). 

Flaggar för förslag

Men även om partierna är kritiska till regeringen är de fåordiga med de konkreta förslag de är beredda att gå fram med på bostadsområdet. I ekots lördagsintervju säger Nooshi Dadgostar (V) att vänsterpartiet kommer att föreslå åtgärder för den avstannande byggbranschen. Men Ali Esbati vill inte gå in på några detaljer om förslaget utan hänvisar till senare budgetmotioner.

– Nu har vi en vårproposition och en ändringsbudget, så det begränsar möjligheterna till vad man kan göra nu. Men den typen av förslag har vi presenterat i höstas och det kommer vi också göra i samband med att vi svarar upp mot regeringens ekonomiska proposition, säger han. 

”Viktigt för sektorn”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) försvarar regeringens linjen att prioritera bekämpandet av inflationen, just för att förbättra situationen för bygg- och bostadsbranschen. 

– Bostadsinvesteringar är en av de delar som håller tillbaka tillväxten. Det beror på den stora osäkerheten och att det blir väldigt dyrt att bygga. Insatsvarorna har ju ökat med inflationen. Så att dämpa inflationen är även viktigt för den här sektorn. Att vi får stabilitet och en förutsägbarhet vad gäller utvecklingen framåt, säger hon till Altinget. Hon tillägger: 

– Sen arbetar Andreas Carlson som är ansvarigt statsråd också på att ta fram olika typer av reformer för att förenkla, förbättra och underlätta för mer byggande. 

,

Forrige artikel SD: Behöver vara tydligare när miljöbudgeten minskas SD: Behöver vara tydligare när miljöbudgeten minskas Næste artikel S: Regeringen begår tjänstefel om Äldreomsorgslyftet S: Regeringen begår tjänstefel om Äldreomsorgslyftet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.