Joan Rose tog emot 2016 års Stockholm Water Prize

 Professor Joan B. Rose tog emot priset från kungen vid en ceremoni i Stockholms stadshus.

Professor Joan Rose är innehavaren av Homer Nowlin Chair in Water Research vid Michigan State University. Hennes forskning inriktar sig på vattnets mikrobiologi och hon ses som en av världens främsta experter på parasiten Cryptosporidium som 2010 spreds i Östersund.

"Världen är välsignad med ett fåtal individer som förmår förstå och hantera de ökande och alltmer komplexa utmaningarna kring rent vatten och hälsa. Professor Joan Rose är det ledande exemplet på denna extremt ovanlig blandning av talanger då hon förmått förena förstklassig forskning med politisk påverkan, praktiska riktlinjer och samhällsupplysning", skriver juryn i ett pressmeddelande.

Joan Rose var bidragande till skapandet av Världshälsoorganisationens (WHO) dricksvattenstandard år 2004 och har arbetat med Unescos Internationella hydrologiska program för att hjälpa att medlemsländerna att uppfylla målen för resurshantering och kapacitetsutveckling.

Forrige artikel Riksrevisor Ulf Bengtsson avgår Næste artikel Norlander och Hansson nya chefer på finansdeparementet
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.