Mariam Johansson tilldelas Kompassrosen

Förstaläraren Mariam Johansson får Kompassrosen i kategorin Offentlig sektor. Emma Knaggård Wendt och Hannah Stanton tilldelas utmärkelsen i kategorierna Näringsliv och Ideell sektor.

Mariam Johansson är förstalärare på Jensen Gymnasium. Hon får stipendiet, som delas ut av stiftelsen Ungt Ledarskap, för sitt "pedagogiska och inkluderande ledarskap som är engagerat, omtänksamt och tydligt".

– Jag vet att jag gjort ett avtryck i många unga människors liv och jag brinner för att vara en del av deras utveckling. Ett öppet Sverige är viktigt för mig, ett Sverige som står upp för mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Att våga lyfta kulturkrockar är ett viktigt verktyg i mitt ledarskap och jag har alltid en fot i elevernas värld, vilket är nyckeln till framgång, säger Mariam Johansson i ett pressmeddelande.

Hon har vid sidan av sitt arbete som lärare även engagerat sig som mentor i programmet Mentor Sverige.

Emma Knaggård Wendt får Kompassrosen i kategorin Näringsliv. Hon är grundare och vd för produktionsbolaget Edutain och är ordförande i Ung Cancer.

Stipendiet i kategorin Ideell sektor går till Hannah Stanton som Lunds kommun och på TheGoals.org. Hon är även engagerad i jämställdhetsfrågor och kampen mot kvinnovåld, bland annat inom organisationerna WAGGGS och i Voices aganist Violence.

Kompassrosvinnarna får vardera 250 000 kronor i ett stipendium som delas ut av kung Carl XVI Gustaf.

Forrige artikel Anna Olsson Vrang ny ambassadör i Cypern Næste artikel Anna König Jerlmyr (M) går på föräldraledighet
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.