Bostadsministern välkomnar SD-besked om fri hyressättning

Andreas Carlson (KD) tycker att det är ett gott besked att Sverigedemokraterna är öppna att förhandla om fri hyressättning i nyproduktion. ”Det är positivt att man på förhand inte har stängt olika dörrar för vilka frågor som får pratas om och inte”, säger han till Altinget. 

Nyligen berättade Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson för Altinget att man kan tänka sig att förhandla med regeringspartierna i frågan om fri hyressättning. 

Uttalandet fick starka reaktioner hos Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som menar att partiet tidigare sagt sig vara en garant för att en borgerlig regering inte inför fri hyressättning, ett löfte de menar att Sverigedemokraterna nu sviker. 

Bostadsminister Andreas Carlson (KD) säger till Altinget att det är ett välkommet besked. 

– Det är positivt att man på förhand inte har stängt olika dörrar för vilka frågor som får pratas om och inte. Det är det detta beskedet handlar om och det välkomnar jag, säger han. 

{{toplink}}

Oklar framtid

Sedan Moderaterna, på sin partikongress i oktober, formellt klubbade att partiet ska driva frågan om fri hyressättning i nyproduktion har nu alla regeringspartierna, inklusive ministerns eget, samma beslutade linje i frågan. 

Andreas Carlson ger dock inga svar på om eller hur regeringen vill ta frågan vidare i tidösamarbetet. 

– Exakt hur vi förhandlar, vad som lyfts när och hur, det kommer jag inte att gå in på utan det är en fråga för de samtalsformer som vi har. Jag träffar regelbundet de ledamöter i civilutskottet som ingår i samarbetspartierna och vi lyfter många olika frågor. Men jag går sällan in i detalj på vad vi pratar om.

Han säger att frågan om hur man kan få till en bättre fungerande bostadsmarknad är en viktig prioritering för regeringen. Men han poängterar samtidigt att fri hyressättning inte är den enda frågan i sammanhanget.

– Det finns väldigt många olika frågor nu som är angelägna att titta på och vad de skulle kunna innebära för att få en bättre fungerande bostadsmarknad. Det tittar vi på brett, säger Andreas Carlson. 

Kalkyler och trygghet

Han säger att frågan om hyressättningen, att den är tydlig och förutsägbar för hyresgästerna och att det finns en trygghet i systemet, är en viktig del av det. 

– Men också att det går att få ihop kalkyler för att bygga nya hyresbostäder. Där är ju en av de viktiga åtgärderna, som regeringen redan har vidtagit, att se över presumtionshyressättningen. Det har vi nu en utredning som arbetar med.

De som argumenterar för fri hyressättning menar att det skulle kunna leda till fler bostäder. Andreas Carlson går vill dock inte gå in i detalj på hur han ser på det eller på fri hyressättning i förhållandet till andra åtgärder. 

– Jag kommer i dagsläget inte värdera olika strukturåtgärder, olika frågor, eller olika förslag emot varandra. Utan regeringen arbetar brett och i ett högt tempo med att ta tag i problem på bygg- och bostadsmarknaden som har funnits under lång tid, säger han. 

{{toplink}}

Forrige artikel Är en konservativ kickboxare från oljeindustrin rätt person att kämpa för EU:s gröna vision? Är en konservativ kickboxare från oljeindustrin rätt person att kämpa för EU:s gröna vision? Næste artikel Rapport: Allt svårare för unga att flytta hemifrån Rapport: Allt svårare för unga att flytta hemifrån
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.