Narkotikautredaren: Att göra Naloxon receptfritt löser inte allt

Läkemedelsverket öppnar för att Naloxon skulle kunna bli receptfritt under vissa förutsättningar. Bra, men inte tillräckligt, anser regeringens utredare Thomas Lindén. 

I november presenterade Narkotikautredningen sitt förslag om en lagändring så att naloxon som används vid opioidöverdoser skulle kunna vara tillgängligt på till exempel härbärgen, men fortfarande skrivas ut av läkare. Socialminister Jakob Forssmed (KD) sade i samband med överlämnandet att han var positiv till idén.  

– Det har få negativa effekter att man delar ut, så jag ser ju framför mig att det är ett förslag som vi ska försöka arbeta med skyndsamt, sade han till Altinget då.{{toplink}}

2022 utredde Läkemedelverket och Socialstyrelsen i ett gemensamt regeringsuppdrag frågan om receptfrihet. Läkemedelsverket kom då fram till att naloxon redan var registrerat som ett receptläkemedel och att det inte gick att ändra det utan att ett företag kom in med en ny ansökan med ny information och att en ändring krävde fördjupad utredning. Efter utredningen 2022 gjorde Läkemedelsverket en fördjupad fortsatt juridisk analys som blev klar i juni 2023. Den kom till en annan slutsats, nämligen att med nuvarande gällande lagstiftning så kan Läkemedelsverket lägga rådgivningen på apotekspersonal och därigenom uppfylla utbildningskravet för att naloxon skulle kunna bli receptfritt. 

Men Thomas Lindén tycker inte att skillnaden mellan analyserna är så stor.

– Det är en ny juridisk bedömning, men den säger säger inget annorlunda egentligen, säger Thomas Lindén.

Tre krav

Efter att utredningen lämnats över kallade Jakob Forssmed till sig Läkemedelsverket och Socialstyrelsen för ett möte. Efter det mötet gick Läkemedelsverket ut med ett pressmeddelande om att Naloxon skulle kunna bli receptfritt, under vissa förutsättningar.

Ett företag måste komma in med en ny ansökan till Läkemedelseverket, och att den kliniska utredningen landar i att det är möjligt. Apoteken måste också sköta rådgivningen. Inget av det är uppfyllt i skrivande stund. 

Enligt Thomas Lindén löser inte receptfrihet heller de problem som utredningen velat komma åt när det handlar om tillgängligheten till Naloxon. En eventuell framtida receptfri produkt på apotek kanske främst kommer att köpas av andra grupper än brukarna, till exempel anhöriga.

– Receptfria läkemedel får man enligt läkemedelslagen inte dela vidare, så en kommun kan inte köpa receptfritt Naloxon och sedan dela vidare till personal på härbärgen. Så då blir det inte tillgängligt bara för att det är receptfritt, säger han.

Det var inte heller receptfrihet som var utredningens uppdrag.

– Det utredningen skulle svara på var hur Naloxon skulle kunna bli mer tillgängligt för fler yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården, säger Thomas Lindén. 

Kan ta tid

Enligt Paulina Tuvendal, senor rådgivare på Läkemedelsverket har de haft initiala kontakter med Apoteksföreningen om rådgivningen. 

– Vi har förberett så långt det går, nu behöver vi få en ansökan, säger hon till Altinget. 

Generellt tar Läkemedelsverkets behandling av en ansökan cirka sex månader, och en ansökan on naloxon kommer att vara prioriterad

– Jag tror tyvärr att det kommer att ta längre tid än vad man kanske hoppas, om det över huvud taget är möjligt, säger Thomas Lindén.

Beslutskedja: En svensk narkotikapolitik anpassad till nutidens och framtidens utmaningar

23/3
2022
24/3
2022
24/3
2022
19/4
2022
14/10
2022
24/5
2023
29/9
2023
26/10
2023
31/10
2023
31/10
2023
1/11
2023
8/11
2023
22/11
2023
20/12
2023
20/3
2024
10/4
2024
10/4
2024
22/4
2024
25/4
2024

Forrige artikel Eneroth slår tillbaka mot Riksrevisionskritik: Ett Stockholmsperspektiv som är förbluffande Eneroth slår tillbaka mot Riksrevisionskritik: Ett Stockholmsperspektiv som är förbluffande Næste artikel Riksrevisionen sågar rotavdraget – inte effektivt Riksrevisionen sågar rotavdraget – inte effektivt
Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Försvarsmyndigheternas jakt på folk

Inte bara Försvarsmakten ska växa, utan också de övriga myndigheterna på försvarsområdet. Att hinna rekrytera är en utmaning, även om både FOI och Plikt- och prövningsverket säger sig vara populära arbetsgivare. ”Vi lyckas ganska bra”, säger FOI:s Jens Mattsson.