Överblick: Löfven om L:s vägval och Sverige kan få fler vaccindoser

”Förvånande att ett liberalt parti väljer ett samarbete med ett antiliberalt parti”, menar Löfven. EU stoppar export av Astra Zenecas vaccin. Företag som satsar på grönt stål skippar kärnkraften. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Liberalerna öppnar efter partirådet i söndags upp för ett samarbete med SD. Den nya linjen är att ingå i en borgerlig regering, även om det skulle innebära stöd från Sverigedemokraterna.

Statsminister Stefan Löfven (S) menar att förhandlingar med SD riskerar att föra Sverige i en odemokratisk riktning, skriver Dagens Nyheter.

– Det är förvånande att ett liberalt parti väljer en väg som kommer att innebära ett samarbete med ett antiliberalt parti, säger han till DN.

Liberalernas nya beslut innebär att partiet frångår den linje som partiet höll när januariavtalet slöts med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Då var tanken att SD skulle hållas borta från inflytande.

– SD är ett parti som är långt ifrån liberala värderingar. När vi skrev januariavtalet skrev vi både om de utmaningar som landet står inför och att vi vill stå upp för den liberala demokratin. Det gjorde vi för att SD inte gör det, säger statsministern till DN.

Sverige kan få fler vaccindoser

I förra veckan beslutade EU-kommissionen att tillfälligt stoppa vaccinexporten till länder som inte är medlemmar i EU. Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har medlemsländerna fått 88 miljoner vaccindoser, medan 77 miljoner doser har exporterats till länder utanför unionen.

EU:s export av Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är nu stoppad, bekräftar vaccinsamordnare Richard Bergström för Svenska Dagbladet.

– Utlovade doser ska först levereras till EU, säger han till SvD.

Men det är ännu oklart hur beslutet påverkar Sverige.

– Möjligen kan vi få mer på grund av exportstoppet. Det är svårt att säga. Det är också oklart hur många doser som skulle kunna tillfalla Sverige, säger Richard Bergström, till SvD.

Grönt stål skippar kärnkraft

Flera miljardsatsningar på grönt stål har satts igång i Norrbotten, men företagen som investerar tror inte på kärnkraft, rapporterar SVT.  

Carl-Erik Lagercrantz är grundare och ordförande till H2 Greensteel – ett nytt fossilfritt stålverk i Boden.

– Jag är ingen stor förespråkare av kärnkraft, jag tror det är lättare att säga ”grönt stål” om man bara har sol, vind och vatten, säger han till SVT. 

FHM vill skjuta på lättnader

Kultur-, nöjes- och idrottsverksamheter får vänta med att kunna köra i gång igen, rapporterar SVT.

Folkhälsomyndigheten vill att de lättnader som regeringen föreslår ska gälla från och med den 11 april i stället ska skjutas upp till den 3 maj.

Det gäller bland annat lättnader om deltagarantal för allmänna sammankomster såsom fotbollsmatcher och att Liseberg och Gröna lund skulle få slopa regeln om max åtta besökare.

Folkhälsomyndighetens pressträff

Under tisdagseftermiddagen klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam digital pressträff om covid-19. Altinget sänder den live här.

Forrige artikel Ny bok om hemmasittare – ”Måste bildas ett team runt eleven” Ny bok om hemmasittare – ”Måste bildas ett team runt eleven” Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (30 mars) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (30 mars)
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.