Säpo ska få friare spelrum att hantera stora datamängder

Säkerhetspolisen har svårt att hantera stora datamängder. En utredning ska nu se över hur Säpos svängrum kan öka. ”Det är viktigt att lag­stift­ningen inte ställer upp omotive­rade hinder för Säker­hets­polisens arbete med nationell säkerhet”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Säkerhetspolisen är hindrad av de bestämmelser som rör behandling av personuppgifter för att de på ett effektivt sätt ska kunna behandla och bearbeta stora mängder information med tekniska hjälpmedel. Myndigheten lyfte frågan till justitiedepartementet i en hemställan förra året och regeringen har nu valt att gå vidare genom att tillsätta en utredning.

Utredningen ska göra en översyn av Säpos rättsliga möjligheter att behandla personuppgifter, med fokus på att samla in, bearbeta och analysera information med hjälp av tekniska hjälpmedel. Utredaren ska därefter göra en analys av i vilken utsträckning regelverket sätter käppar i hjulet för Säpos verksamhet samt lägga fram förslag på lagändringar som underlättar för myndigheten.

– Det är viktigt att lag­stift­ningen inte ställer upp omotive­rade hinder för Säker­hets­polisens arbete med nationell säkerhet. Inte minst det försäm­rade säker­hets­läget i Europa har gjort att Säker­hets­polisens förmåga måste priori­teras. Den fråga som Säker­hets­polisen lyfter är central och regeringen tillsätter därför nu en utredning, säger justitie­minister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.

Utredare okänd

Vem som ska leda utredningen är än så länge oklart, men senast den 15 november nästa år ska utredaren lämna sitt slutbetänkande till regeringen.

Beslutskedja: Utredning: Säkerhetspolisens informationshantering, Dir. 2023:64

12/5
2023
17/5
2023
30/5
2023
15/11
2024

Forrige artikel Helomvändning för utredning om kommunernas mark – ska bekämpa brott Helomvändning för utredning om kommunernas mark – ska bekämpa brott Næste artikel Förundersökning mot M-ledamot läggs ner Förundersökning mot M-ledamot läggs ner
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.