Skatteverket ser inte att danskt internmomsbesked förändrar något

I ett besked från Danmarks Skatteråd undantas fackförbund från internmoms. Beslutet har gett hopp inom civilsamhället i Sverige, men Skatteverket här ser annorlunda på saken.

Skatterådets bindande svar från den 21 februari handlar om att danska fackförbund ska kunna slippa internmomsen för lönebokföring, administrativ hjälp och bokföring.

Väckte hopp

Detta togs upp under ett webbinarium om internmomsen som PWC anordnade på torsdagen, inför att regeringens proposition om en ny momslag ska beslutas i riksdagen i april. Skatterådets beslut har, sedan det fattades, mejlats mellan olika civilsamhällesorganisationer i Sverige. Det har väckt förhoppningar om att detta skulle kunna öppna för en generösare tolkning av EU-reglerna på området.

För om Danmark kan, varför kan inte Sverige? Några bedömare har hänvisat till Kammarrättens beslut gällande Medborgarskolan, som Altinget skrev om i höstas.

{{toplink}}

Kerstin Alvesson, rättslig expert på Skatteverkets rättsavdelning säger till Altinget att Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) föregångare Regeringsrätten meddelade dom redan 2001 som rörde fackförbund i Sverige.

– Sveriges första HFD-dom gällande internmomsen gällde fackförbund. Men Medborgarskolan är inget fackförbund, man kan inte dra den parallellen, säger Kerstin Alvesson till Altinget.

Likartad syn

Kerstin Alvesson säger att Sverige och Danmark har en likartad syn på frågan, tvärtemot vad flera av civilsamhällesaktörerna framför i debatten.

– Det är samma fem kriterier som ska vara uppfyllda, vad vi kan utläsa av den danska Skattemyndighetens dokument.

Borde gälla hela civilsamhället

Johan Karlsson, skattejurist på Riksidrottsförbundet, ställer sig frågande till det resonemanget.

– De fem kriterierna eller rekvisiten som nämns, i inget av fallen borde det ha någon betydelse om det rör ett fackförbund eller ett studieförbund. Det handlar om vad lagtexten kallar en ”fristående grupp”. Varför skulle det vara mindre relevant för ett studieförbund? Det borde kunna gälla alla civilsamhällesorganisationer, enligt nuvarande lagtext, säger Johan Karlsson till Altinget.

Kerstin Alvesson påpekar att om någon organisation är osäker på om bestämmelsen kan tillämpas för vissa av deras tjänster, så kan de gå in med en ansökan till Skatterättsnämnden eller skicka en förfrågan till sitt skattekontor.

Skatterättsnämnden är en myndighet under finansdepartementet dit man kan vända sig för att få förhandsbesked. Men det bara är HFD:s domar som är prejudicerande. Besked från Skatterättsnämnden och domar från underinstanser gäller bara det enskilda ärendet.

{{toplink}}

Forrige artikel SD skeptiska till möjlig lösning för sänkta drivmedelspriser SD skeptiska till möjlig lösning för sänkta drivmedelspriser Næste artikel M och MP vinnare i partiernas medlemsjakt M och MP vinnare i partiernas medlemsjakt
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.