Utskott: bättre stöd till veteran i utlandstjänst

FÖRSVAR. Sverige ska bli bättre på att stötta den militära och civila personal som har delaktigt i internationella insatser. Därför bör ett centrum för veteranfrågor inrättas, anser försvarsutskottet.

Utskottet uppmanar nu regeringen att granska hur ett sådant centrum ska skapas. Enligt utskottet kan en utvecklad veteranadministration bli en plattform för rehabilitering, stödsamtal, karriärväxling och forskning om utlandsveteraner.

Socialdemokraterna reserverar och anser att riksdagen borde invänta regeringens beredning av de förslag som veteranutredningen lagt fram för att ge stöd till dem som deltagit i insatser utomlands. Den utredningen, som presenterades förra våren, föreslog bland annat att en nationell veteranmyndighet ska inrättas med ett övergripande ansvar för veteranfrågor.

Riksdagen ska enligt planerna rösta om frågan den 11 mars.

Forrige artikel Nya länder täpps till för skattesmitare Næste artikel Ebolavirus klassas som samhällsfarligt
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.