Blågröna styret tappar i Stockholm – V-toppen om möjliga maktskiftet

Socialdemokraterna går framåt i de tre storstäderna. I huvudstaden går det sittande styret mot en tung förlust medan Vänsterpartiet ökar. Oppositionsråd Clara Lindblom (V) har planen klar för maktskifte.

Det blågröna styret i Stockholm har tappat rejält. När det preliminära resultatet för 400 av knappt 600 valdistrikt är klart backar samtliga Allianspartier samt Miljöpartiet som får drygt 6 procent av rösterna, två procent mindre än valet 2018. Kristdemokraterna ligger just nu på 3,9 procent.

Samtidigt ökar Socialdemokraterna med runt 7 procentenheter till 29,2 procent.

Anna König Jerlmyr (M) har varit finansborgarråd i Stockholm sedan 2018. I en sista valdebatt i Rålambshovsparken i Stockholm meddelade hon att hon lämnar politiken om valresultatet inte går partiet vägen.

– Jag har suttit i opposition men kommer inte göra det igen. Det är inte min grej. Då gör jag något helt annat i stället. Men det hoppas jag såklart inte. Jag tror ju att vi kommer sitta kvar.

Vänsterpartiets Clara Lindblom har varit oppositionsråd i huvudstaden den senaste mandatperioden.

– Jag är inte en sån som kastar in handduken om det inte går vägen i ett enskilt val så mig blir man inte av med på ett tag, säger hon till Altinget.

Sträcker ut hand till L

Vänsterpartiet ökar i både Stockholms stad och Region Stockholm. Clara Lindblom vill helst se en ”stabil rödgrön majoritet” i kommunen, men kan också tänka sig samarbeten med andra partier och nämner Liberalerna som ett exempel.

– De har varit väldigt kloka i den här valrörelsen. Jan Jönsson (L) har gjort det väldigt klart att han inte under några omständigheter kommer samtala med Sverigedemokraterna.

Men samtidigt som Vänsterpartiet går framåt lokalt ser partiet ut att backa i riksdagsvalet.

­– Det är klart att det är tråkigt. Samtidigt visste vi att det fanns en risk att vi skulle tappa mycket stödröster till Miljöpartiet, säger Clara Lindblom efter att ha tagit del av SVT/Valu.

”Enorma utmaningar”

Om det blir ett maktskifte är Lindbloms fokus framför allt på två saker: bostäder och välfärden.

– Det första vi ska göra är att sätta stopp för ombildningarna och utförsäljningarna av hyresrätter, säger hon.

– Sen har vi enorma utmaningar inom välfärden. Vi har för stora barngrupper i förskolan, äldre blir nekade plats på äldreboenden. Lärare hinner inte fokusera på det de är utbildade för att göra, det vill säga att se till att våra ungar klarar skolan, säger Clara Lindblom som är nöjd över det maktskifte som nu ser ut att vara möjligt.

I fyra år har Alliansen styrt tillsammans med Miljöpartiet.

– Det skulle vara en extrem skräll om de sitter kvar.

Den slutliga rösträkningen påbörjas måndag 12 september.

Forrige artikel SD större än M – ”Förfärad men inte förvånad” SD större än M – ”Förfärad men inte förvånad” Næste artikel Söderhamn säger nej till vindkraften –  så gick det i kommunernas folkomröstningar Söderhamn säger nej till vindkraften – så gick det i kommunernas folkomröstningar
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).