Riksdagsledamöterna som tvingas lämna

32 av de riksdagsledamöter som ville bli omvalda lyckades inte. Bland de som nu behöver lämna finns en gruppledare, flera talespersoner och ledamoten med allra längst erfarenhet. 

De allra flesta av riksdagens nyvalda ledamöter som på måndag tar plats i kammaren har suttit där förut. Hela sju av tio behåller sin stol från den tidigare mandatperioden.

Men alla som ville stanna kvar har inte lyckats. Det gäller bland annat Centerpartiets vice ordförande Linda Modig och Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson. Efter att partiet backat i riksdagsvalet står Carlson, som även är partiets rättspolitiska talesperson, nu utan riksdagsplats. Han är däremot ersättare i så många som femton valkretsar så i det fall Jakob Forssmed eller Acko Ankarberg Johansson får en ministerpost välkomnas han tillbaka.

Ålderspresidenten tackar för sig

För Liberalerna är ett tungt tapp den arbetsmarknadspolitiska talespersonen Roger Haddad som även är en av partiets mest erfarna inom utbildningsområdet. Han tvingas lämna trots nästan 800 kryss i valkretsen i Västmanland. 

Även Kristdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Michael Anefur mister sin riksdagsplats när Kristdemokraterna tappar ett av tre Skånemandat. 

– För mig personligen kan jag leva väl med detta, men det är tråkigt för partiet att vi backar. Det är det som känns bittert tycker jag.

Roger Haddad har över 12 års riksdagserfarenhet, och Anefur satte sig i riksdagen 2009 för första gången. Det är dock Tuve Skånberg (KD) som suttit allra längst. Med sina 27 år innehar han rollen som riksdagens ålderspresident.

Men trots att Skånberg lät trycka upp 15 000 personvalsfoldrar, och återanvände 38 valaffischer från valet 2018, räckte det inte för att klättra från den nedputtade platsen på partiets Skånelistor.

Ville inte fortsätta

För Miljöpartiet räckte det inte att partiet fick stanna i riksdagen, med ett bättre resultat än 2018, för att alla skulle få stanna. Maria Ferm (MP) som kom till riksdagen första gången 2010 och även hunnit med att vara statssekreterare när MP satt i regeringen får nu lämna sin stol efter tuff konkurrens om Stockholmsmandaten från Märta Stenevi och Amanda Lind.

– Det handlar inte främst om vilka som kommer in utan jag tycker att Miljöpartiet verkligen behövs och behöver vara en stark röst i riksdagen, sade hon till Altinget innan valet.

Partiets representant i försvarsutskottet och partiets djurskyddspolitiska talesperson, Elisabeth Falkhaven, sticker ut bland ledamöterna som får lämna riksdagen. Hon var nämligen inte själv intresserad av att fortsätta och hade därför bett om att få en lägre listplacering. 

– Jag trivs inte jättebra i Stockholm. Jag vill vara på landet, med mina djur och nära den gröna skogen, har hon tidigare sagt till Altinget.

Civilutskottets ordförande Emma Hult (MP) hade dock gärna stannat men tvingas nu lämna med en marginal på 32 röster. Hon utesluter däremot inte att kandidera igen. 

– Det är långt till nästa ordinarie val. Det är ett fantastiskt uppdrag, men jag vet inte var jag kommer vara om tre år när nomineringsprocesserna inleds. Jag kommer göra vad jag kan för Miljöpartiet inför nästa val, om det är som kandidat eller som medlem får vi se, säger hon.

Kryssen ställde till det

Åsa Coenraads (M) är den enda av riksdagsledamöterna som tvingas lämna riksdagen efter att ha blivit förbikryssad av en annan kandidat. Inför valet bytte hon valkrets från Västmanland till Blekinge eftersom hon har flyttat till länet. Men moderatväljarna i Blekinge ville hellre se Camilla Brunsberg i riksdagen.

Därmed är en tolvårig tjänstgöring till ända. Sedan Coenraads kom in i riksdagen har hon hunnit med att representera partiet i både miljö- och jordbruksutskottet och senast i trafikutskottet.

Sista veckan

På onsdagen samlas ledamöter från den gamla riksdagen för sista gången. Kritik mot ett EU-förslag om regler för återhämtning av naturområden ska behandlas och som ledamot i miljö- och jordbruksutskottet blir det ledamoten Elin Segerlinds (V) sista gång i kammaren för denna gång. Vänsterpartiet förlorar sitt mandat i norra Västra Götaland.

– Jag vet inte vad det innebär för mig. Jag har inget jobb att gå tillbaka till, så jag blir ledig en stund. Jag kommer inte att vara aktiv politiskt på det viset nu, utan jag får försöka att hitta en annan plattform och driva mina frågor. Jag vill helst kunna använda den kunskap jag fått de här fyra åren och göra någonting framåt med det, säger hon till Altinget.

Segerlind har varit Vänsterpartiets miljö- och klimatpolitiska talesperson och det är ännu oklart vem som tar över hennes post.

– Jag skulle inte säga att det finns någon glasklar. Men Andrea Andersson Tay på Stockholmslistan, som tidigare jobbat på Jordens vänner. Sedan har vi Lorena Delgado, också från Stockholm, som också är engagerad i de här frågorna, säger Segerlind.

,

Forrige artikel Dubbla avhopp – tackar nej till riksdagsplatser Dubbla avhopp – tackar nej till riksdagsplatser Næste artikel Rekordfå inkryssade – bara två lyckades Rekordfå inkryssade – bara två lyckades
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).