Söderhamn säger nej till vindkraften – så gick det i kommunernas folkomröstningar

Söderhamnsborna vill inte se vindkraft till havs. Det övertygande resultatet i folkomröstningen påverkar dock inte det tillstånd som redan finns. I Halmstad avbryts däremot planerna på ett hotellbygge: ”Tillbaka på ruta noll”, säger kommunstyrelsens ordförande.

Frågan om ett hotell i Halmstad har varit på tapeten sedan 2017 då kommunen utlyste en tävling om utformningen av ett hotell på Österskans, en plats i centrala Halmstad som tidigare varit bussterminal. Kommunen ville att området nära stadens teater skulle förvandlas från trafiknav till en kulturell knutpunkt vid Nissan.

När Halmstadborna nu fått säga sitt är beskedet tydligt – skrota planerna.

– Det är tråkigt. Det är ett arbete som pågått länge och nu är vi tillbaka på ruta noll igen, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M). 

 {{toplink}}

Så gick det i omröstningarna

Söderhamns kommun har låtit väljarna ta ställning till två frågor om etableringen av vindkraft till havs, en aktuell fråga för många kommuner.

När rösterna nu har räknats står det klart att mer än en majoritet av de röstande inte vill se vindkraft i kommunens vatten, eller på Storgrundet där företaget WPD redan har tillstånd för en vindkraftspark.

Politikerna är dock inte skyldiga att följa folkomröstningars utfall och då tillståndet gäller till 2026 har kommunen meddelat att resultatet i stället kan påverka framtida beslut.

Strax över 70 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen. 

Östlig eller västlig infart?

I Trelleborgs kommun har invånarna röstat om vägsträckningen till stadens hamn. Kommunen har velat bygga en ny östlig infart, medan folkinitiativet bland annat pekar på omfattande kostnader med en sådan förändring. Av det preliminära resultatet i folkomröstningen framgår det nu att kommunens förslag får stöd.

Drygt 42 procent av väljarna tycker att infarten till Trelleborgs hamn ska ske från öst, medan knappt 40 procent stöttar en västlig infart. Hela 15 procent av väljarna avstår från att ta ställning, enligt kommunens uppgifter.

69 procent, totalt 24 640 personer, ska ha röstat. I Halmstad var valdeltagandet ännu högre och kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) ser det som ett tecken på att kommunen lyckats nå ut. 

Enligt preliminära siffror deltog 76 procent av de röstberättigade i folkomröstningen. Det är nästan lika många som i kommunvalet (78,8 procent) där två nya partier lyckades ta sig in i kommunfullmäktige.

– Det innebär ett nytt politiskt landskap, säger Bergman.

Hotellplanerna väntas avbrytas

De kommunala folkomröstningarna är endast rådgivande så kommunerna får själva avgöra om de ska låta resultatet i omröstningen styra, men när det nu blivit ett nej väntas hotellplanerna avbrytas meddelar Bergman.

Över hälften av väljarna, 56 procent, säger nej till hotellbygget i centrala Halmstad. Ett tydligt besked, enligt Bergman. Samtidigt hade 4 av 10 väljare velat se kommunens planer bli verklighet. 

– Platsen är lite av en skam för kommunen. När bussarna flyttade ut blev det en ödeplats, sade Jonas Bergman till Altinget tidigare i somras. Han tror att den långdragna processen kan verka avskräckande för andra.

– Det är svårt att tänka sig att någon annan hotellaktör skulle vara intresserad av att kasta sig in i något sånt här igen.

Forrige artikel Blågröna styret tappar i Stockholm – V-toppen om möjliga maktskiftet Blågröna styret tappar i Stockholm – V-toppen om möjliga maktskiftet Næste artikel Tunga riksdagsledamöter riskerar att ryka Tunga riksdagsledamöter riskerar att ryka
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).