Männen vann valet – könsskillnaderna har aldrig varit större

”Den värsta valrörelsen jag varit med om” säger Hanna Gedin, biträdande partisekreterare för Vänsterpartiet vars profilfrågor hamnade i skymundan i valrörelsen. I stället kom högersidans – och männens – prioriterade områden högst på dagordningen.

Lag och ordning, energipolitik och migrationsfrågor återkom i de stora valdebatterna, medan välfärden och miljöfrågorna – och så även frågor som aktualiserats av coronapandemin och den rådande klimatkrisen – var desto mer frånvarande.

Kanske är det en av anledningarna till att skillnaden mellan hur kvinnor och män röstar stiger till rekordnivåer i årets val.

– Den enkla och viktigaste förklaringen till det är att män och kvinnor på en generell nivå fokuserar och prioriterar olika frågor, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet och redaktör för rapporten Snabbtänkt, till Altinget.

2018 var första gången forskare från hela landet gick samman för att snabbt analysera valet. I år har 99 forskare bidragit till rapporten som bland annat bygger på årets vallokalsundersökning SVT/Valu. 

Av undersökningen framgår det bland annat att S fick åtta procentenheters starkare stöd bland kvinnor än män.

– De frågor som kvinnor prioriterar är mycket av de frågor som partierna till vänster prioriterar, och tvärtom då för män och partierna till höger, säger Niklas Bolin.

Olika frågor

Sjukvården, utbildning och jämställdhet i fallande skala. Så ser kvinnornas lista på de viktigaste frågorna ut. En valrörelse som handlat mer om de områdena hade kunnat varit en faktor som vänt det tajta valresultatet till Magdalena Anderssons fördel.

Men även S kom att i viss utsträckning överge traditionella profilfrågor, vilket framgår av Snabbtänkts rapport. I en anpassning till mediedebatten gjorde Socialdemokraterna de sista veckorna fler utspel om lag och ordning och integration, i stället för välfärden och sjukvården (Theorin, 2022).

Vänsterpartiets biträdande partisekreterare Hanna Gedin beskriver det som den värsta valrörelsen hittills. 

– Vi hade som strategi att prata om de stora frågorna, som vården och klimatet. Men våra utspel kom helt bort, säger hon på det seminarium där forskarnas snabbanalys presenterades.

Hanna Gedin uppfattar att valrörelsen kom att handla om rädsla och om att ”försämra för folk” och pekar på förslag om ADHD-tester och uttalanden om ”somalitown”. Det menar hon kom att gynna ett parti: Sverigedemokraterna.

”Jämn frammarsch”

SD lockade 20,54 procent av väljarna i årets val och gjorde därmed sitt bästa resultat hittills. Men bland männen är det hela 25 procent som lagt sin röst på SD, och partiet är lika stort som S.

Av vallokalsundersökningen framgår det att Jimmie Åkesson främst drog män, medan Magdalena Andersson i stället tog kvinnorna. Det kan ha bidragit till den större skillnaden mellan könen, enligt en av analyserna i Snabbtänkt.

Mattias Bäckström Johansson, biträdande partisekreterare för SD, är ändå nöjd:

– Vi ökar mer bland kvinnliga väljare det här valet än vad vi gör bland män. Det är en jämn frammarsch vilket det inte varit i tidigare val, säger han under seminariet.

Partierna och media överens

Redaktörerna bakom Snabbtänkt noterar att partierna och media verkar ha varit relativt överens om dagordning i valrörelsen. Men ser även att den agendan inte är samma som väljarnas.

Gunnar Strömmer tror dock inte att det stämmer

– Jag uppfattar att det för första gången fanns en väldigt stor samstämmighet, säger han när Snabbtänkts analys presenteras.

Baserat på samtal vid partiets dörrknackningskampanj tycker sig Strömmer fått en entydig signal om att det var elpriserna som låg högst upp på agendan för väljarna

Men Hanna Gedin delar inte den bilden.

– När vi är ute och knackar dörr, kanske i andra områden än där Gunnar är, då är de stora samhällsproblemen jobbpolitik, rätten till bostad och skolans utveckling. Men då var inte samhällsdebatten där.

Splittring

Polariseringen mellan kvinnor och män är en del av vad forskarna bakom Snabbtänkt som en av de faktorer som gör valet 2022 till vad de kallar ”Valet som delade Sverige”.

– Det är på många håll och kanter som vi ser den här ökade konflikten och delningen i samhället som på sikt kan innebära problem, säger Niklas Bolin.

Andra orsaker till splittring handlar om mer individualiserade medievanor, större skillnader mellan unga och gamla och en ökad konflikt mellan stad och land.

– Det är en ytterligare förstärkning av den utveckling som pågått ett tag.

Forrige artikel Så ska partierna sitta – S och SD får dela hus Så ska partierna sitta – S och SD får dela hus Næste artikel Så stort kan nästa regerings reformutrymme bli  Så stort kan nästa regerings reformutrymme bli 
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).