Dubbla avhopp – tackar nej till riksdagsplatser

Nästa vecka samlas den nya riksdagen. Men två av de nyvalda ledamöterna tackar nej till sina platser. Ilan de Basso (S) vill stanna i Europaparlamentet och Gabriel Kroon (SD) satsar på kommunpolitiken i Stockholm.

Ilan de Basso (S) blev europaparlamentariker förra året när Johan Danielsson (S) blev bostadsminister. Samtidigt var han redan då ett av toppnamnen på Socialdemokraternas riksdagslista i Jönköping. Altinget frågade honom därför om han tänkte ta sin riksdagsplats vid ett eventuellt inval, något han lutade åt att inte göra.

– Det är min ambition att sitta hela mandatperioden. Jag kommer att ta en diskussion med valberedningen i mitt partidistrikt och ha kontakt med partiorganisationen och återkomma med besked naturligtvis, sade han.

Något besked kom inte före valet. I stället fick han flest kryss (2158 stycken) av alla S-kandidater i valkretsen och belönades med en riksdagsplats – som han nu ändå tackar nej till.

– Genom att behålla platsen i Europaparlamentet stärker Jönköpings läns partidistrikt sin position där, säger han till JP/Jnytt.

Hans plats går i stället till Azra Muranovic (S), i dag kommunalråd i Värnamo.

SD-avhopp

En annan invald ledamot som tackar nej till sin plats är Gabriel Kroon (SD) som i stället vill satsa på kommunpolitiken.

– Jag vill hellre bli gruppledare i Stockholm stad och bygga en stark opposition, säger han till DN.

Först på tur att ersätta står Martin Westmont (SD), som i dag är tillförordnad gruppledare för partiet i Stockholms stad. Han har tidigare varit i blåsväder för att ha tagit emot dubbla ersättningar, genom att vara politisk sekreterare åt sig själv.

 {{toplink}}

Forrige artikel Här är alla riksdagsledamöter 2022 Här är alla riksdagsledamöter 2022 Næste artikel Riksdagsledamöterna som tvingas lämna Riksdagsledamöterna som tvingas lämna
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).