Statssekreteraren lämnar: ”Vill man riva upp får man göra det”

Maja Fjaestad, statssekreterare hos socialminister Lena Hallengren (S), förbereder sig på att inom kort lämna socialdepartementet då den nya regeringen tillträder.

Det har gått fyra år sedan Maja Fjaestad klev in på socialdepartementet 2018 efter två år som fackförbundet Kommunals samhällspolitiska chef. Hon har tillhört den politiska ledningen under en mandatperiod präglad av pandemin och varit ansvarig för frågor om äldre, sjukvården, folkhälsa, e-hälsa och life science.

När en moderatledd regering snart väntas ta över är det dags för Maja Fjaestad att packa.

– Jag lämnar med väldigt mycket glädje och stolthet över vad vi har åstadkommit. Det har varit fantastiska år, säger hon och fortsätter.

– Sen är det klart att jag som politiker… Det finns en anledning till att jag är socialdemokrat. Jag tror att det är bättre med en socialdemokratisk regering.

Nya prioriteringar?

Maja Fjaestads partipolitiska engagemang sträcker sig, utöver flera år som statssekreterare hos socialdemokratiska ministrar, till en riksdagskandidatur i årets val. I trettioårsåldern var hon även politiskt sakkunnig i energifrågor hos Mona Sahlin (S), då energiminister.

Men Fjaestad vill inte uttala sig om det är något särskilt hon oroar sig för med en ny regering. Däremot anser hon att det nya styret får ett bra utgångsläge:

– Vi lämnar ett välskött departement, säger hon.

Maja Fjaestad blickar framåt mot det svenska ordförandeskapet i vår, vars form dock kan förändras när en ny regering fåt sätta sin prägel på arbetet.

– Vi har haft ett gott samarbete med riksdagen och har förberett mycket. Bland annat för att kunna jobba med läkemedelsfrågorna, äldrefrågor och antibiotikaresistens som är en prioritering vi haft inför ordförandeskapet.

– Där kan förstås en inkommande regering göra nya prioriteringar, men det är det som är planerat. Sen om man vill riva upp så får man göra det. Det är en möjlighet som en ny regering har.

Frågades ut i KU

Altinget möter statssekreteraren i samband med ett panelsamtal på den amerikanska ambassaden i Stockholm. Ett av hennes sista deltaganden i rollen.

Hon trivs med att i många sammanhang vara en doldis, ska hon tidigare ha sagt till Dagens Medicin. Under pandemin har hon ofta hamnat i skuggan av socialminister Lena Hallengren som blev ett känt ansikte även bland allmänheten. Men som en av vårdens mäktigaste hamnar också Maja Fjaestad i strålkastarljuset ibland, och var bland annat en av de som frågades ut i KU med anledning av regeringens krishantering under pandemin.

– Pandemin har tagit allra mest kraft och energi under de här åren, säger hon.

Samtidigt är Fjaestad stolt över att departementet också lyckats få andra frågor ”med på tåget”. Hon lyfter särskilt primärvårdsreformen, och förändringar, bland annat av lagstiftning, inom life science-området.

– Jag kan känna en stolthet över att vi lyckats pusha de frågorna parallellt. Det är mycket som har hänt de senaste mandatperioderna och vi är i ett intressant läge nu, inte minst med European Health Data Space.

Framtiden

Maja Fjaestad är docent och har forskat vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm med fokus på just teknik i relation till samhället. Men det är ännu oklart om det kan bli akademin igen framöver. Hennes tjugofemte plats på Socialdemokraternas Stockholmslista räckte inte till en riksdagsplats denna gång,

Vad ska du göra nu?

– Det vet jag inte. Jag ska landa lite, och tänka.

Vill du arbeta med liknande frågor framöver?

– Ja, kanske. Jag känner en stor kärlek för sektorn och mitt hjärta finns mycket i frågorna om life science, hälsa och teknik.

En annorlunda höst?
– Det blir det faktiskt.

Forrige artikel Altinget öppnar i Norge den 3 oktober Altinget öppnar i Norge den 3 oktober Næste artikel Så ska partierna sitta – S och SD får dela hus Så ska partierna sitta – S och SD får dela hus
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).