Mätning efter mätning talar för Andersson – men kan inte andas ut

Socialdemokraternas väljarstöd är det högsta på 10 år. Partiets hjärtefrågor är väljarnas viktigaste och förtroendet för Magdalena Andersson är rekordhögt. Men det finns fortfarande hinder på vägen mot fortsatt regerande efter valet.

Sällan har så många olika mätningar talat i så tydlig favör för den sittande statsministern. Om man börjar med det generella opinionsläget så ligger Socialdemokraterna på sina högsta nivåer på mycket länge. I de stora opinionsinstitutens mätningar har partiet ett stöd på en bit över 30 procent. I den senaste mätningen (Novus 7 april) får partiet 32,0 procent – det högsta stödet i en Novusmätning sedan februari 2012.

Förtroenderaket

Bytet på statsministerposten tycks också ha varit en lyckträff för partiet. I Sifos aprilmätning av förtroendet för partiledarna ligger Magdalena Andersson på extremt höga nivåer – 61 procent har förtroende för henne. Att jämföra med tvåan Ulf Kristersson som bara har förtroende av 39 procent.

Det så kallade balansvärdet (de som har förtroende minus de som inte har förtroende) är ännu muntrare läsning för Andersson. Där är det bara två partiledare som har ett positivt värde. Andersson (+41) slår Kristersson (+1) med hästlängder.

I motsvarande förtroendemätning från DN/Ipsos får Magdalena Andersson de högsta förtroendesiffrorna sedan Fredrik Reinfeldt och de högsta förtroendesiffrorna för en S-ledare sedan Göran Persson år 2002.

Bäst politik

Men den, för socialdemokrater, muntra mätningsläsningen slutar inte där. Ipsos har också en mätning som visar väljarnas viktigaste frågor. Toppar listan gör ”Sjukvård” och ”Skola och utbildning”. På båda dessa områden anser väljarna, enligt en Novusmätning, att Socialdemokraterna har den bästa politiken.

Det område som sticker ut i Ipsosmätningen är försvaret som ökar i betydelsen. Vid en första anblick skulle man kunna tro att det gynnar Moderaterna, eftersom M traditionellt har haft starkt politik på området. Men faktum är att lika många i dag tycker att Socialdemokraterna har den bästa politiken. Än mer bittert är det för M att området ”Lag och ordning” halkar ned bland de viktigaste frågorna och dessutom att Socialdemokraterna nästan är ikapp M även där.

Regeringsbildning

Sammantaget talar alltså nästan alla olika mätningar i dagsläget för att Socialdemokraterna kommer att göra ett bra valresultat i höst. Men smolken i glädjebägaren på Sveavägen 68 är att vägen till fortsatt regerande ändå är snårig.

Partiets tidigare samarbetspartner Miljöpartiet är fortsatt under riksdagsspärren. Just nu gör det inte så mycket för Andersson eftersom Liberalerna som tillhör motståndarsidan ligger ännu sämre till. Men om L kan mobilisera stödröster på högerkanten kan det räcka för att svänga över riksdagen till en Kristerssonmajoritet efter valet.

Om både MP och L åker ur riksdagen så sitter Andersson i förarsätet. Men inte heller i det scenariot är vägen framåt glasklar. Hon måste då fortfarande få stöd av V och C för att kunna regera. Att förlora budgetomröstningar på det sätt som har skett under den senaste mandatperioden håller inte för en regering i längden. Alltså måste, mest sannolikt, Andersson också förhandla budget med båda dessa partier för att kunna fortsätta som statsminister.

Det behöver knappats upprepas att V och C inte är de såtaste vänner när det kommer till synen på ekonomisk politik.

Svettigt för M

Men det är å andra sidan ett senare problem för Magdalena Andersson. Just nu är det nog Ulf Kristersson som svettas mest när han läser mätningarna. För att kunna ta över statsministerposten måste hans förtroende öka. Partiets sakfrågor måste högre upp på dagordningen och man måste återta sitt tidigare övertag på S i frågor om försvar, lag och ordning. Samtidigt som partiet också måste försöka minska Socialdemokraternas övertag inom sjukvård och utbildningsfrågor. Det är många nötter som ska knäckas innan den 11 september.

Forrige artikel Hur hade fallet Scouterna bedömts med de föreslagna demokratikriterierna? Hur hade fallet Scouterna bedömts med de föreslagna demokratikriterierna? Næste artikel Johan Pehrsons uppgift har ingen klarat tidigare Johan Pehrsons uppgift har ingen klarat tidigare
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).