SD-topp kryssar Elger och Esbati väljer Forssmed

Politiker från alla håll har besvarat Altingets enkät om såväl regeringssamarbete som vem som är den bästa debattören utanför det egna partiet. Här svarar de på vilken politiker i motståndarlaget som de kan tänka sig att rösta på. Vilka väljer varandra? Och vem tänker mest strategiskt? 

Svaren är både mer och mindre väntade när Altinget skickat ut frågan till riksdagspartiernas politiker.

Aida Hadžialić (S), oppositionsregionråd i Region Stockholm

– Annie Lööf (C) får min röst. Vi delar inte politisk analys i ekonomiska frågor men kan sannolikt bägge vara pragmatiska för Sveriges bästa.

Ali Esbati (V), riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson

– Jakob Forssmed (KD). En motståndare med god överblick, gott hjärta och blomstrande språk.

Kryssar en doldis

Oscar Sjöstedt (SD), ekonomisk-politisk talesperson, väljer att kryssa ett namn som ännu inte blivit särskilt känt bland väljarna, trots att han sedan i höstas sitter i regeringen.

– Med största sannolikhet hade jag kryssat finansmarknadsminister Max Elger (S). Jag har haft en del att göra med honom i finansutskottet och han ger ett kompetent intryck.

Även riksdagens ålderspresident Tuve Skånberg (KD) kan tänka sig att kryssa en minister.

– Någon som liknar Ida Karkiainen (S). Som har erfarenhet, visat gott omdöme, har lätt att samarbeta och som har lätt att sätta sig in i nya problem och frågeställningar. Gärna orädd och pålitlig, gärna kvinna.

Innan Karkiainen blev utsedd till civilminister i höstas satt hon i konstitutionsutskottet tillsammans med Tuve Skånberg.

Det är fler som vänder sig till sina kollegor i utskotten, däribland socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD).

–Jag skulle kryssa Kristina Nilsson (S), vice ordförande i socialutskottet, som jag har ett gott samarbete med i utskottspresidiet. Hon är klok, erfaren och intresserad av resultat i verkligheten.

Strategiskt val

Många av de som svarat på Altingets enkät har tittat på egenskaper hos motståndare som de själva uppskattar. Andra har i stället gjort ett mer strategiskt val.

Tobias Andersson (SD), rättspolitisk talesperson och ordförande för Ungsvenskarna

– Jag hade valt ut någon som jag tror utgör ett sänke för ”motståndarlaget”. Det finns flera kandidater, men det känns fult att namnge dem här.

”Grannar när vi var små”

För vissa är det mer personliga saker som vem som får det betydelsefulla krysset.

Lars Beckman, moderat riksdagsledamot, imponeras av Tobias Baudins (S) arbete i Kommunal, men pekar även på sportintresset som en anledning att kryssa motståndarpartiets partisekreterare.

– Han är ursprungligen från Norrbotten liksom jag är och vi kan båda dela glädjen när Luleå Hockey vinner i SHL, med undantag för vinster mot Brynäs.

Partikollegan Jessica Rosencrantz (M) kryssar ett namn från barndomen.

– Maria Ferm från Miljöpartiet. Vi är bänkgrannar i riksdagen och var även grannar när vi var små. Jag delar inte hennes åsikter men hon är en skicklig och trevlig politiker.

{{toplink}}

Motståndarna väljer varandra

Som socialborgarråd respektive oppositionsborgarråd i huvudstadskommunen befinner sig Jan Jönsson (L) och Clara Lindblom (V) ofta på olika sidor i politiska strider. Men när de måste välja någon att kryssa, då väljer de varandra.

– Hon är alltid påläst och genuint engagerad, säger Jan Jönsson i sitt svar till Altinget.

– Han känns trygg, säger Clara Lindblom å sin sida.

Utbildningsministern samlar kryss

En politiker som återkommer i politikernas svar är utbildningsminister Anna Ekström (S).

– Det är tack vare hennes insats som grundskolan kunde hålla öppet under pandemin. Det är bekymmersamt att hennes kompetens inte tas tillvara på i regeringen på samma sätt i dag, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

Även Niels Paarup-Petersen (C) saknar henne på posten sedan hon bytte portfölj vid den förra regeringsbildningen.

– Hon är stabil och kompetent. Och kan lyssna. Jag tror vi hade kommit mycket längre kring skolval, resursfördelning och professionprogram om hon hade varit kvar.

Forrige artikel Marit Paulsen har avlidit Marit Paulsen har avlidit Næste artikel Ministrar nobbar riksdagsvalet – bara hälften kandiderar Ministrar nobbar riksdagsvalet – bara hälften kandiderar
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).