Svenonius beundrar Busch – men han är politikernas bästa debattör

Politiker från alla håll har besvarat Altingets enkät om såväl regeringssamarbete som vilken politisk motståndare de hade kryssat i valet. Men vem utanför det egna partiet tycker politikerna är bäst på att debattera? Altinget har svaret.

Politik är ett hantverk och man behöver inte vara ense om allt för att uppskatta någons retoriska förmåga. Det blir tydligt när Altinget frågar politikerna om vem som är partipolitikens duktigaste debattör.

Lars Beckman (M), riksdagsledamot

– Lorentz Tovatt (MP) är skicklig även om han har helt fel i sak i sitt bilhat, men tack vare många 08-journalister som verkar dela hans bilhat så kommer han skickligt ut i media.

Busch och Pehrson är poppis

Flera namn återkommer när politikerna ska utse den bästa debattören utanför sitt eget parti, däribland Ebba Busch (KD).

Linda Westerlund Snecker (V), Oscar Sjöstedt (SD) och Daniel Helldén (MP), som kandiderar till riksdagen i höst, tillhör alla den kristdemokratiska partiledarens retoriska fans.

Så även Irene Svenonius (M).

– Jag måste erkänna att jag beundrar Ebba Buschs debattstil och att hon står pall när det blåser, säger finansborgarrådet som också uppskattar riksdagspartiernas nyaste namn.

– Liberalernas partiledare Johan Pehrson är avslappnad och bidrar med ny energi i partiledardebatterna, instämmer Jessica Rosencrantz (M).

Pehrson verkar särskilt populär i moderatkretsar. Även Maria Stockhaus (M) anser att Örebropolitikern är den bästa debattören.

...men flest gillar Jonas Sjöstedt

Allra flest av de svarande politikerna tycker att den tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt är den bästa debattören.

– Med ideologisk glöd och retorisk tunga fångade han alltid min uppmärksamhet. Jag kan sakna honom i debatten även om jag inte tillhör samma lag eller delar hans åsikter i allt, säger Henrik Blind (MP), kommunstyrelseledamot i Jokkmokk.

Niklas Karlsson (S), vice ordförande i försvarsutskottet, pekar i stället ut Vänsterpartiets tidigare ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson som sin favorit.

SD-topp väljer Nooshi Dadgostar

När Sverigedemokraternas Tobias Andersson ska välja den bästa debattören som står längst ifrån honom ideologiskt faller valet på Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar. 

– Hon framstår som äkta, och vänstern tenderar att bruka känsloargument på ett framgångsfullt sätt, säger han i sitt svar till Altinget. 

Men Andersson tycker att det är en svår fråga att svara på.

– Det finns flera duktiga debattörer som imponerar på mig av olika anledningar. Det svåra tror jag är att lyckas vara en duktig retoriker utan att riskera att framstå som fejk eller konstlad som en del tenderar att göra.

Även Centerpartiets Niels Paarup-Petersen ställer sig undrande till frågan.

– Vad är ens bäst? Den som slår hårt och vinner interna poäng? Då är det kanske Daniel Riazat (V) på utbildningsområdet. Men om det handlar om att kunna se andra perspektiv och flytta andra partiers perspektiv tar jag Anna Ekström (S) igen. 

Utbildningsministern är centerpartistens val även när det kommer till vem han skulle kryssa från motståndarlaget

{{toplink}}

”Hederlig med siffror”

Riksdagsledamot Birger Lahti (V) utnämner något oväntat Ulf Kristersson (M) till den duktigaste debattören.

Moderaternas energipolitiska talesperson Carl-Oskar Bohlin (M) imponeras i sin tur av Jimmie Åkesson (SD). Även Rickard Nordin, med motsvarande post i Centerpartiet, väljer en sverigedemokrat. 

– Mattias Bäckström Johansson (SD) och jag kommer ofta till olika slutsatser. Han är dock alltid hederlig med siffror, skarvar inte och har djup kunskap. Fler kollegor borde anamma den seriositeten.

Forrige artikel Ministrar nobbar riksdagsvalet – bara hälften kandiderar Ministrar nobbar riksdagsvalet – bara hälften kandiderar Næste artikel Regeringen utlämnar man till Turkiet Regeringen utlämnar man till Turkiet
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).