Var tredje riksdagsledamot sitter på dubbla stolar

Drygt en tredjedel av riksdagens ledamöter sitter samtidigt i kommunfullmäktige. Flera har också tyngre uppdrag som kan generera gott om extrapengar. Bland dubbeljobbarna finns partiledare, utskottsordföranden och riksdagsprofiler.

Att sitta i riksdagen brukar beskrivas vara mer än ett heltidsuppdrag. Man ska vara tillgänglig dygnets och veckans alla timmar. Men det hindrar inte över 120 av riksdagsledamöterna från att också ha uppdrag i landets kommuner (se hela listan längst ned i artikeln). Bland dessa mångsysslare finns tunga namn som partiledaren Jimmie Åkesson (SD) samt utskottsordföranden som Åsa Westlund (S) och Karin Enström (M).

Flest från Sverigedemokraterna

De dubbeljobbande politikerna finns i alla riksdagspartier. Högst andel har Sverigedemokraternas riksdagsgrupp, där fler än hälften av ledamöterna också har uppdrag i kommunpolitiken. 

– Den enkla förklaringen är att vi har vuxit relativt snabbt som parti. Det har gjort att det finns ett behov av kontinuitet. Många av de som har tagit sig till riksdagen har också kandiderat till kommunen och utmärkt sig. Då bidrar man till kontinuiteten när man också sitter kvar på kommunal nivå, säger Mattias Bäckström Johansson (SD), biträdande partisekreterare, till Altinget.

Bäckström Johansson sitter själv i kommunfullmäktige i Oskarshamn. Han tycker att det är en fördel även för riksdagsuppdraget. Samtidigt medger han att det ibland kan bli en krock.

– Det kan hända att man har en viss linje i kommunen och en annan i riksdagen. Då får man förklara skillnaden på de linjer man drivit och att man har landat i olika slutsatser.

(Artikeln fortsätter efter grafiken)

Hon lämnade kommunen

För den som bara sitter i kommunfullmäktige innebär uppdraget ungefär ett sammanträde i månaden. Men i det fall ledamoten har flera uppdrag, till exempel i kommunstyrelsen eller i nämnder, kan det innebära desto mer arbete.

En som suttit i både kommunstyrelse och nämnd är Vänsterpartiets Hanna Gunnarsson. Hon sitter i riksdagens försvarsutskott och var lokalpolitiker i Lund i över 10 år. Men efter bara några månader i riksdagen valde hon att lämna sina uppdrag.

– Det gick inte tidsmässigt att kombinera, säger hon till Altinget.

Hinner man sitta i nämnd och riksdagsutskott?

– Jag har svårt att se att man skulle hinna med att göra det på ett bra sätt. Låt säga att du har ett nämndmöte i månaden på 2–3 timmar, och sen har du ofta något annat uppdrag som är kopplat till nämnden. Sen ska du göra studiebesök, läsa in handlingar och kanske gå på konferenser.

Gunnarsson menar samtidigt att det är individuellt och och att det kan vara olika beroende på kommunens läge i förhållande till Stockholm och hur stort partiet är.

– Jag kan inte göra mitt riksdagsuppdrag på mindre än 100 procent. Det är omöjligt, säger hon.

Extrapengar

Förutom tidsaspekten, att det gäller att hinna med uppdragen, så kan uppdragen också innebära extra klirr i kassan för ledamöterna. Arvodena skiljer sig åt mellan kommuner och uppdrag. De högsta arvodena får de som sitter i nämnder och kommunstyrelser.

Ett exempel är Annika Qarlsson (C), som är vice ordförande i riksdagens EU-nämnd. Hon får 82 225 kronor i månaden för för sina riksdagsuppdrag. Dessutom får hon 10 189 kronor i månaden som fast arvode för att sitta i Alingsås kommunstyrelse, och extra för varje sammanträde där hon deltar. Hon sitter också i kommunfullmäktige.

Ett annat exempel är den moderata riksdagsledamoten Richard Herrey som utöver riksdagsuppdraget också är ordförande i kulturnämnden i Nacka. För det får han 11 271 kronor i månaden.

De riksdagsledamöter som bara sitter i kommunfullmäktige får arvode per sammanträde. Men då gäller det att man är där. Till exempel har Jimmie Åkesson bara deltagit på 12 av de 22 fullskaliga fullmäktigemöten som hållits i Sölvesborg under mandatperioden. Riksdagskollegan Heléne Björklund (S) har missat 17 av dessa möten.

Försvarskollegorna

Samtidigt som Hanna Gunnarsson hoppat av sina kommunala uppdrag så sitter hälften av hennes kollegor i försvarsutskottet i fullmäktige. Utskottets ordförande Pål Jonson (M) är ledamot i Arvika och vice ordförande Niklas Karlsson (S) i Landskrona. Den sistnämnda är dessutom ledamot i partistyrelsen och ordförande för Socialdemokraternas Skånedistrikt. Men han tycker att tiden räcker till.

– Överlag fungerar det bra. Nu har jag suttit i försvarsutskottet och försvarsberedningen så den sista tiden har det varit svårt att närvara på en del fullmäktigesammanträden. Men för mig och mitt parti har det varit viktigt att jag också har den lokala förankringen. Jag kan bära med mig frågor till Stockholm och frågor från Stockholm tillbaka, säger han till Altinget.

Svårt att kombinera

Mattias Bäckström Johansson (SD) ställer upp i både riksdagsval och kommunval i höst. Om det blir maktskifte i kommunen kan han tänka sig att bli kommunalråd.

– Jag är öppen för det. Det är väl en lokalpatriotisk ådra i sånt fall att bli det första kommunalrådet som inte är socialdemokrat i Oskarshamn. Men maktskifte nationellt lockar ju också.

Men att kombinera riksdag och kommunstyrelse är inte aktuellt.

– Nej, det är en omöjlighet. Ska man sitta i riksdagen så sträcker sig möjligheterna som jag ser det primärt till kommunfullmäktige. Det finns inte tid till att sitta i en nämnd eller kommunstyrelse.

Niklas Karlsson (S) har tidigare varit kommunalråd och ser inte heller att det går att kombinera med ett riksdagsuppdrag.

– Nej, nej, nej. Det skulle nog bli för mycket.

,

Forrige artikel Holm kliver av i protest mot V-ledarens klimatpolitik Holm kliver av i protest mot V-ledarens klimatpolitik Næste artikel Trafikverket i hetluften – men nya gd:n ger inga intervjuer Trafikverket i hetluften – men nya gd:n ger inga intervjuer
Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

Miljardförstärkning av Regeringskansliet: ”Krävs resurser”

300 miljoner kronor extra till Regeringskansliet föreslås i budgeten nästa år för att fullfölja regeringens reformagenda. Under mandatperioden kommer regeringen ha ökat budgeten för den egna myndigheten med nära 30 procent. ”Det finns behov inom många områden”, säger Elisabeth Svantesson (M).