Bostadsfrågan som Uppsala kommun ska rösta om

I samband med EU-valet ska Uppsala kommun rösta om hur kommunens bostadsbyggande och samhällsutveckling ska fortskrida. Nu har förslaget på frågeställningen presenterats. Men det får skarp kritik från oppositionen. 

”Ska Uppsala kommun satsa mer på ett ökat bostadsbyggande och samhällsutveckling i de tätorter utanför Uppsala stad som ligger utmed tågspåren Ostkustbanan och Dalabanan och mindre i Uppsala stad?”. Så lyder frågan som Uppsalaborna ska rösta om i juni nästa år, rapporterar UNT

Beslutet att folkomrösta om kommunens planer för spårvägs- och bostadsbyggande fattades tidigare i år som en del av en överenskommelse mellan de styrande partierna S, MP, V och deras stödparti Utvecklingspartiet demokraterna. 

Frågan om utbyggnaden av infrastrukturen och nya bostadsområden har varit hett debatterad i Uppsala under en längre tid. Utvecklingspartiet har varit pådrivande för att samhällsutbyggnaden ska ske långsammare och för att utbyggnaden av spårväg inte ska göras. 

”Obegriplig fråga”

Folkomröstningen och själva frågans utformning får dock skarp kritik från oppositionen. 

– Det är en helt obegriplig frågeställning. Jag tycker att det är helt obegripligt att lägga skattepengar på en sån här typ av fråga. Det är något som borde redas ut genom en vanlig hederlig medborgardialog, säger oppositionsråd Therez Almerfors (M) till Sveriges Radio

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) håller med om att det är en komplex fråga men poängterar att frågan är en kompromiss mellan partierna och hänvisar till Utvecklingspartiet som är de som ställt kravet. 

Omröstningen är planerad i samband med EU-valet i början på juni nästa år.  

{{toplink}}

Forrige artikel Avfallsanläggningar med tjuvaktiga vildsvin gick under SVA:s radar Avfallsanläggningar med tjuvaktiga vildsvin gick under SVA:s radar Næste artikel Budgetpengar ska öka takten kring digital infrastruktur Budgetpengar ska öka takten kring digital infrastruktur
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.