Henning Rodhe får Volvo Environment Prize 2015

Professor vid Stockholms universitet prisas av Volvo för forskning kring atmosfären.

Henning Rodhe är professor emeritus i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet. Hans forskning har bland annat visat hur gaser och partiklar färdas och fördelas globalt och hur de påverkar klimatet, ekosystemen och vår hälsa. Henning Rodhes har i sitt arbete bland annat beskrivit spridningen av så kallade bruna moln, som skapas bland annat genom fordonstrafik, skogsbränningar, kolkraftverk och vedförbränning, och som årligen beräknas ligga bakom tre miljoner dödsfall i världen.

Juryns motivering lyder: "Henning Rodhe har gjort banbrytande bidrag till förståelsen av jordens atmosfär, dess beståndsdelar och varför denna kunskap har betydelse för vårt välbefinnande. Han är en utomordentlig atmosfärforskare med 50 års erfarenhet av medverkan och påverkan kring miljöfrågor."

Forrige artikel Ingen sammanslagning av Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme Næste artikel Mölndal Energi utsedda till Årets fjärrvärmeföretag 2015
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.