Ingen sammanslagning av Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme

Förslaget att skapa en ny gemensam branschorganisation föll på Svensk Energis extrainsatta stämma.

Röstutfallet, 77 för och 44 emot, räckte inte för att förslaget om att slå ihop de två branschorganisationerna skulle gå igenom. Det hade krävts två tredjedelars majoritet för att få till stånd ett beslut och därmed saknades fyra röster.

Vid en första omröstning i oktober sa medlemmarna ja till styrelsens förslag på en sammanslagning. Men oenigheter kring den regionala verksamhetens hantering i stadgarna innebar att förslaget inte kunde få en kvalificerad majoritet på tisdagens stämma.

– Tyvärr fick inte vårt gemensamma förslag tillräckligt stöd från Svensk Energis medlemmar i den andra omröstningen, vilket jag och styrelsen beklagar. Vi såg ett tydligt behov av en ny gemensam förening baserad på en helhetssyn på samhällets energisystem. Det arbete vi tillsammans gjort med medlemsföretagen i båda föreningarna har ändå varit viktigt för att öka samsynen i branschen och möta en energimarknad i stark förändring, kommenterar Anders Östlund, ordförande för Svensk Fjärrvärme, i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Fyra nya ambassadörer till Sverige Næste artikel Henning Rodhe får Volvo Environment Prize 2015
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.