Ministern kallar arbetsgivare och fack till möte om äldreomsorgen

Att få tillräckligt många som vill arbeta inom äldreomsorgen är en utmaning. Nu kallar äldreminister Anna Tenje (M) arbetsgivare och fack till möte.  

Enligt Statistiska centralbyråns befolkningsframskrivning som kom i mitten av april kommer 810 000 personer att vara 80 år eller äldre år 2030. Det innebär stora utmaningar för äldreomsorgen, samtidigt som kommunerna inte har använt alla de pengar som avsatts i Äldreomsorgslyftet under 2020 och 2021, mycket på grund av pandemin. 

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har kritiserat regeringen för uteblivna besked om fortsatt finansiering efter 2023. SKR och Kommunal vill se en tioårig förlängning. 

{{toplink}}

Nu kallar äldreminister Anna Tenje SKR som arbetsgivarorganisation och Kommunal till möte för att diskutera erfarenheterna av bland annat Äldreomsorgslyftet, men också hur framtida kompetenssatsningar bör utformas för att de ska användas. 

– Många kommuner har redan svårigheter att tillgodose behoven inom kompetensutveckling. Det är flera saker som behöver ske, anställda behöver kunna och vilja gå från deltid till heltid, personalen behöver kompetensutvecklas inte minst genom Äldreomsorgslyftet, förlängt arbetsliv, stärkt språkkompetens men den stora utmaningen är att attrahera fler personer till omsorgsyrken, säger Anna Tenje i ett pressmeddelande. 

Mötet ska preliminärt hållas före semestrarna, men något datum är inte fastställt än. Inbjudna är SKR:s presidium och Kommunals förbundsledning.

{{toplink}}

Forrige artikel Åklagare tar bolag till domstol: Krävs tillstånd för elsparkcyklar? Åklagare tar bolag till domstol: Krävs tillstånd för elsparkcyklar? Næste artikel Datum för EU-val spikat: Då ska Sverige rösta Datum för EU-val spikat: Då ska Sverige rösta
Daniel Helldén: Regeringens budgetpåstående stämmer inte

Daniel Helldén: Regeringens budgetpåstående stämmer inte

Enligt regeringen är miljöbudgeten i årets budgetproposition större än någon som S-MP-regeringen någonsin lagt. Det är inte sant, enligt Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. ”De säger det för att dölja andra saker”, säger han till Altinget.